Guvernul isi va asuma pe 8 martie raspunderea pe noul Cod al Muncii

 

Guvernul a adoptat luni dimineata, in sedinta speciala, proiectul noului Cod al Muncii, apoi l-a trimis catre Parlament, unde Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au stabilit data asumarii raspunderii la 8 martie, incepand cu ora 10.00. USL a anuntat ca va depune motiune de cenzura.

 

Potrivit art. 114, alin. 3 din Constitutia Romaniei, daca in 3 zile de la asumarea raspunderii, deputatii si senatorii nu au initiat nici o motiune de cenzura la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege sau programul pe care acesta si-a asumat raspunderea se considera adoptat. Cum insa reprezentantii opozitiei au anuntat deja ca vor depune o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Boc, imediat dupa asumare, si aceasta lege importanta va fi adoptata cu scandal.

Iata cele mai importante schimbari aduse legii fundamentale a pietei muncii:

  • Contractele colective de munca in vigoare isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. De la data intrarii in vigoare a noii legi pot fi negociate, la orice nivel, contracte colective de munca si actele aditionale pentru termene ce nu depasesc data de 31 decembrie 2011.

  • Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni. Intre aceleasi parti pot fi incheiate succesiv cel mult 3 astfel de contracte. Cele incheiate in 3 luni de la incetarea contractelor de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

  • Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

  • Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Exceptie se poate face cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

  • Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

  • Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil, si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior. Salariatii de noapte beneficiaza: a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza; b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

  • Prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de: 2 zile lucratoare – in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna; 5 zile lucratoare – in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni; 15 zile lucratoare – in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni; 20 zile lucratoare – in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni; 30 de zile lucratoare – in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

  • In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.

  • Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni. Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive, care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

  • Primirea la munca a pana la trei persoane fara incheierea unui contract individual de munca va fi sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.

  • Prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Amanunte in documentul atasat. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.