Guvernul isi va asuma raspunderea pe masurile de austeritate luni, 7 iunie

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis, in sfarsit, abia la a treia sedinta, la care a participat si Emil Boc, data asumarii raspunderii Guvernului pe masurile de austeritate: luni, 7 iunie, urmand ca saptamana aceasta, pana vineri seara, sa fie depuse amendamentele la cele doua proiecte de lege cuprinzand masurile Executivului.

Anuntul a fost facut de presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a anuntat si calendarul asumarii raspunderii Guvernului, stabilit in sedinta comuna de miercuri:

– Parlamentarii vor depune amendamente pana vineri, la ora 20:00;

– Guvernul \”are ragazul\”, pana luni la ora 12:00, sa analizeze amendamentele si \”sa evalueze daca va retine sau nu o parte dintre acestea\”;

– Executivul se va prezenta in plenul Parlamentului luni dupa-amiaza, la ora 16:00, in doua sedinte succesive, prima pentru a-si asuma raspunderea pe primul text de lege, iar a doua, la ora 17.00, pentru al doilea.

Totodata, Geoana a anuntat ca PSD pregateste, impreuna cu PC si, probabil, si cu cei de la PNL, o motiune de cenzura care ar urma sa fie depusa marti, \”urmand ca in interval de trei zile de la lecturarea acestei motiuni in plenul Camerelor reunite sa aiba loc votul asupra acesteia\”.

Presedintele Senatului a spus ca \”opozitia nu are si nu a avut o strategie de tergiversare\” a asumarii raspunderii Guvernului, dar considera ca masurile de austeritate sunt gresite si \”vor produce saracie suplimentara si contractie economica suplimentara\”.

In privinta necesitatii unui aviz din partea CSAT, Geoana a cedat, dupa ce premierul Emil Boc a adus argumentul ca, anul trecut, cand s-a decis ca fiecare institutie bugetara sa le dea angajatilor cate patru zile fara plata – sau sa le ia 15% din salariu – pe lunile noiembrie si decembrie, nu a fost nevoie de o astfel de aprobare. Presedintele Senatului a inteles, totdata, ca avizul Consiliului Economic si Social nu poate fi dat din nou, atat timp cat sindicatele nu vor sa se prezinte la sedinta, astfel ca ramane valabil cel de acum doua saptamani.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.