Guvernul modifică OUG 30 privind șomajul tehnic

Guvernul Orban va modifica, în ședința din 26 martie, Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 30/2020 privind acordarea șomajului tehnic.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Executivului figurează, la punctul 4, PROIECTUL DE ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARSCoV 2 şi pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecţie socială.

Adoptată în 18 martie și  publicată în Monitorul Oficial pe 21 martie, ordonanța a stârnit mari nemulțumiri în mediul de afaceri – atât în rândul marilor companii, cât și cel al micilor întreprinzători:

Companiile mari și IMM-urile reclamă neclarități în OUG 29 și 30
FORT reclamă: Ordonanța privind somajul tehnic generează, în fapt, mii de disponibilizări
COTAR cere Guvernului „măsuri economice imediate”!

În ședința din 26 martie ar putea fi discutată și Ordonanța de Urgență privind amânarea cu 9 luni a plății ratelor la bănci, măsură anunțată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, să vină în sprijinul atât al persoanelor fizice, cât și al celor juridice.

VIDEO. Cîțu pregătește amânarea cu 9 luni a ratelor la bănci, prin OUG

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a declarat, în 25 martie, că “Guvernul este pregătit ca mâine să dea ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă, pe de o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar şi pentru firmele din România”.

„La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârşitul acestui an. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni, oamenii îşi vor reveni şi atunci lucrurile vor intra cu mult mai uşor într-o normalitate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni. 

Amintim că parlamentarii PSD au depus 5 proiecte de lege cu măsuri fiscal-economice care urmează să fie adoptate în procedură de urgență, săptămâna viitoare, prin vot online, iar unul dintre ele se referă la amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni. Celelalte inițiative legislative vizează plafonarea preţurilor la alimente, medicamente şi materiale sanitare, facilităţi fiscale pentru firme şi cetăţeni şi amânarea plăţii utilităţilor pentru 3 luni, modificarea OUG privind şomajul tehnic şi scutirea plăţii chiriei pentru persoane fizice şi juridice.

Reprezentanții COTAR au făcut apel către toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să voteze proiectul de lege privind amânarea ratelor la bănci.

COTAR: Așteptăm votul pentru suspendarea rambursării creditelor

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.