Guvernul s-a răzgândit: Formularul PLF, obligatoriu la intrarea în țară

Guvernul Ciucă s-a răzgândit, în 9 martie, chiar în ziua ridicării tuturor restricțiilor COVID anunțate, în urmă cu o zi, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Astfel, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a declarat că formularul online PLF de localizare a persoanelor rămâne obligatorii la intrarea în țară.

Dan Cărbunaru

Declarația purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru:

„În privința formularului digital de localizare a pasagerilor (PLF – n.r.), până când nu va fi abrogată OUG 129/2021, acesta va rămâne necesar, deci pentru cei care intră în România va trebui completat. După cum știți, introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european în care tot mai multe state au introdus acest formular pentru a veni în sprijinul celor în risc de a fi infectați cu SARS-Cov-2. În acest moment din câte am fost informat există demersuri de a renunța și România la un astfel de document. Până când însă nu se va întâmpla acest lucru, pe toată perioada de valabilitate a acestui act normativ – OUG 129/2021 – rămâne în vigoare. Deci facel un apel la cetățenii români să continue să-și completeze și să-și proceseze aceste formulare până când actul normativ în vigoare va fi abrogat.

În privința certificatului verde și a altor condiții de intrare în țară în urma hotărârii CNSU de ieri care ridica starea de carantină pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau teste negative la intrarea în țară, ca o consecință a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără să aibă certificat verde sau un astfel de test nu va avea nevoie de carantină. Ca atare, rămâne util ca document pe care cetățenii români îl pot utiliza călătorind în alte țări care au menținut această formulă – necesitatea certificatului verde – dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină. Valabilitatea certificatelor verzi eliberate de autoritățile române, până în prezent, rămâne conform OUG 68/2021, până la 31 decembrie 2021. Dar, repet, consecința directă a deciziei CNSU este că nu va duce pe nimeni în carantină dacă nu va prezintă un certificat verde la intrarea în Romînia. De asemenea nici testarea nu se va include între condițiile pe care cei care intră în România le vor avea de îndeplinit pentru evitarea carantinării.”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.