Guvernul, zgârcit cu aeroportul şi centura Sucevei

La numai o zi dupa alocari generoase de fonduri pentru infrastructura transporturilor iesene, reprezentantii Guvernului s-au aratat zgarciti cu investitiile similare din judetul Suceava. Vom vedea in curand daca gestul guvernantilor este o manevra politica. Primarul PSD al Iasului, Ion Nichita, pare deja cu un picior in barca PDL iar efortul trebuia rasplatit. In schimb, democrat-liberalul Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava, poate sa mai astepte, pentru ca, oricum nu va comenta.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, i-a spus franc colegului sau de partid, Gheorghe Flutur, ca nu-i poate acorda fonduri guvernamentale pentru extinderea aeroportului sucevean.

Mai diplomat, premierul Emil Boc l-a consolat pe liderul de la Suceava cu un compliment. “Are domnul Flutur lipici pentru fondurile europene, stie unde sa apese pe butoane”, a spus Boc. Argumentul lui Flutur pentru fondurile cerute Guvernului este acela ca, nu departe de municipiul Suceava, se afla orasul ucrainean Cernauti, care ar aduce un milion de pasageri pentru Aeroportului Suceava, si de aceea trebuie neaparat extins.

Berceanu i-a explicat insa ca aeroportul de la Suceava se afla prea aproape de cel de la Iasi, astfel ca nu s-ar justifica in niciun fel cheltuielile cu modernizarea ambelor obiective. El i-a sugerat lui Flutur sa atraga fonduri prin parteneriat public-privat si sa ofere actiuni la aeroport si altor consilii judetene din apropiere, cum sunt cele din Neamt sau Botosani. Cu ocazia vizitei membrilor Cabinetului Boc la Suceava, a fost semnat un contract de finantare guvernamentala in valoare de 775.000 de euro pentru modernizarea Spitalului orasenesc Siret, astfel ca Flutur nu a primit chiar nimic.

Judetul cu cele mai multe sosele de centura

Nici in privinta soselei de centura a municipiului nu a avut Flutur succes in obtinerea banilor. “Momentan, nu sunt bani pentru alocari suplimentare in vederea continuarii lucrarilor la centura ocolitoare a Sucevei, de la intrarea in municipiu dinspre Falticeni”, a anuntat Radu Berceanu. Ministrul a promis ca, in caz de vreo rectificare bugetara, nu isi va uita colegul de partid.

Berceanu a spus, insa, admirativ, ca Suceava este judetul cu cele mai multe proiecte pentru sosele de centura in derulare, respectiv cinci: Suceava, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Radauti si Falticeni. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat ca, in cazul in care nu se gasesc surse de finantare, lucrarile la ruta ocolitoare nu vor putea fi finalizate in trei ani, asa cum era preconizat. In aceste conditii, termenul de inchidere a investitiei va fi prelungit cu cel putin doi ani. Lungu a precizat ca, pentru anul 2010, au fost alocate 10 milioane de euro, dar ar mai fi nevoie de 8 – 9 milioane de euro.

Investitiile si fondurile UE, prioritare

La intrunirea cu autoritatile locale din Suceava, premierul Emil Boc a declarat, joi, ca investitiile si atragerea de fonduri europene sunt prioritare, argumentand ca acestea determina pastrarea sau crearea unor noi locuri de munca.

“Guvernul nu are o prioritate mai importanta decat sustinerea locurilor de munca, prin investitii si atragerea de fonduri europene”, le-a spus Boc autoritatilor prezente la sedinta care s-a desfasurat la Palatul Administrativ din Suceava.

El a catalogat administratia suceveana drept “performanta si pragmatica”, intrucat are multe proiecte cu finantare europeana si are in vedere derularea unui numar mare de investitii.

In ceea ce priveste electrificarea catunelor, in Suceava fiind 35 de localitati fara energie electrica, premierul a spus ca, pana la sfarsitul mandatului sau, va fi realizat programul de electrificare a celor 100.000 de gospodarii din tara care nu beneficiaza de curent electric.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.