IATA: Transportul aerian de pasageri își va reveni abia în 2023

Transportul aerian de persoane la nivel global va reveni la numărul pasagerilor din 2019 abia în anul 2023, după pandemia de COVID-19 care a condus la o prăbuşire a traficului aerian, estimează Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA).

În acest an, numărul pasagerilor ar urma să fie cu 52% sub nivelul la care era înaintea crizei, urmând ca anul viitor să îşi revină la 88% din nivelul la care era înaintea pandemiei. Abia în 2023 transportul aerian de pasageri va ajunge la nivelul din 2019 (105%) pentru ca la finele deceniului să ajungă la 5,6 miliarde de pasageri, după o creştere medie anuală de 3,9% între 2025 şi 2030.

Cu toate acestea, evoluţiile înregistrate la nivel mondial vor fi diferite de la o regiune la alta. În frunte va fi regiunea Asia-Pacific, pentru care este preconizată o creştere anuală de 5,4%, urmată de Africa şi Orientul Mijlociu, creştere de 5%, în timp ce Europa Occidentală va creşte cu 2,3% pe an iar America de Nord cu 1,5%.

Pe termen lung (2019-2039), creşterea numărului de pasageri la nivel mondial ar urma să fie de 3,2% pe an, însă cererea, exprimată în venituri pe kilometri parcurşi de pasageri (RPK), va fi mai mică. “Acest lucru se datorează evoluţiilor preconizate pentru pieţe interne cum este cea din China, unde numărul de pasageri este ridicat iar distanţele mai scurte”, explică IATA.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.