In 4 luni, 2 milioane de soferi depistati fara rovinieta. CNADNR se teme de prescrierea amenzilor

 

In numai 4 luni, Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare si Control a Rovinietei a inregistrat circa 2 milioane de soferi care circulau fara rovinieta, anunta CNADNR. Potrivit OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, amenzile se prescriu in 6 luni de la data savarsirii faptei, iar executarea sanctiunii contraventionale se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat in termen de 30 de zile de la data emiterii. Acesta este motivul pentru care Compania de Drumuri a publicat anuntul de intentie privind achizitionarea de servicii de imprimare si expediere a proceselor verbale de contraventie.

 

“Serviciile de anvelopare si expediere postala a proceselor de constatare a contraventiilor in cazul lipsei rovinietei sunt complementare implementarii Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare si Control a Rovinietei, iar necesitatea achizitionarii lor vine ca urmare a numarului foarte mare de procese verbale de constatare a contraventiilor, pentru care este necesara realizarea circuitului de tiparire, anvelopare si transmitere. Astfel, sistemul a inregistrat – din octombrie 2010 pana in prezent – aproximativ 2 milioane de posibile contraventii”, justifica sefii CNADNR, intr-un comunicat.

Potrivit reprezentantilor Companiei, aceste procese verbale se intocmesc in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor. “Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de data savarsirii faptei, iar executarea sanctiunii contraventionale se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat in termen de 30 de zile de la data emiterii. In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze de primire, comunicarea se face in cel mult 30 de zile de la aplicarea sanctiunii. In conformitate cu articolul 27 din Ordonanta nr. 2 din 2001, comunicarea se face prin posta, cu aviz de primire sau prin afisare la domiciliu sau sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces verbal semnat de cel putin un martor”, precizeaza CNADNR.

Referitor la suma estimata in anuntul de intentie, CNADNR sustine ca se refera la un acord-cadru pe o perioada de 4 ani, si reprezinta o valoare maximala. “Potrivit prevederilor legale in vigoare (articolul 66 literele e si f din HG 925/2006), documentatia de atribuire trebuie sa contina estimari ale cantitatilor minime si maxime care ar putea fi solicitate pe durata intregului contract/contractelor subsecvente. Prin urmare, CNADNR a facut o estimare minimala si maximala a numarului de procese verbale ce ar putea fi emise si transmise. In cadrul acestui acord-cadru se vor incheia contracte subsecvente anuale care, la randul lor, vor avea valori minime si maxime (care nu este obligatoriu sa fie atinse). Intrucat numarul de procese verbale care vor trebui transmise nu poate fi determinat cu exactitate, emiterea acestora se va face pe baza de comanda”, argumenteaza conducerea Companiei de Drumuri.

Firma care va castiga licitatia va executa urmatoarele operatiuni:

– preluarea datelor sub forma de fisiere electronice;

– generarea de fisiere pentru bun de tipar;

– transmiterea de fisiere-test catre beneficiar pentru obtinerea bunului de tipar;

– imprimarea datelor conform bunului de tipar;

– anveloparea proceselor verbale de constatare a contraventiilor;

– expedierea postala catre destinatari prin intermediul serviciului postal (recomandata cu confirmare de primire);

– preluarea eventualelor retururi postale, sortarea acestora in functie de motivul nelivrarii – predare catre autoritatea contractanta;

– prelucrarea confirmarilor de primire;

– personalizarea confirmarilor de primire atasate la plic cu datele de identificare ale destinatarilor;

– scanarea documentelor (plicuri, confirmari) si generarea unei baze de date online care sa poata fi interogata in timp real de catre autoritatea contractanta in vederea verificarii statusului fiecarui proces verbal;

– exportul fisierelor cu datele referitoare la livrare in sistemul electronic al autoritatii contractante;

– livrarea confirmarilor si a returilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.