Încă 1 an fără taxe vamale pentru produse agroalimentare ucrainene

Consiliul Uniunii Europene a prelungit cu un an, până în iunie 2024, suspendarea taxelor vamale şi a cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

După decizia luată în unanimitate, pe 28 aprilie, de ambasadorii statelor membre, este nevoie de aprobarea Parlamentului European pentru a intra în vigoare această propunere a Comisiei Europene.

Însă marile cantităţi de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin „coridoarele de solidaritate” create pentru a ajuta Ucraina în războiul intentat ei de Rusia au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene, nemulțumind mai multe state.

Astfel, premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat însă, printr-o scrisoare adresată, în martie, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,, distorsiunile provocate pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor. Cei cinci lideri susțin că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene, dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Cu toate acestea, Comisia Europeană a stabilit extinderea liberalizării importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024, decizie validată acumde Consiliul UE.

Pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, dar CE insistă că măsurile unilaterale ale statelor membre în sfera comercială nu sunt permise și invocă competenţa exclusivă a UE în politica comercială.

„Contactele continuă” pe acest subiect şi „ne ocupăm în continuare” de acest caz, a transmis Comisia Europeană, printr-un purtător de cuvânt.

Ca o formă de compensaţie pentru pierderile suferite de statele est-europene, Comisia Europeană a suplimentat, săptămâna trecută, cu 100 de milioane de euro ajutorul precedent de 56,3 de milioane de euro din rezerva de criză a UE destinat agricultorilor din statele est-europene prejudiciaţi de importurile de cereale ucrainene, ajutor care, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, este “prea puţin, o picătură într-un ocean al nevoilor”.

Comisia Europeană a propus, de asemenea, un plan prin care importurile de cereale ucrainene în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria să fie autorizate doar pentru tranzitarea acestor ţări

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.