Încălcarea obligației privind întoarcerea acasă a camionului nu duce la pierderea bunei reputații

Încălcarea obligației privind întoarcerea acasă a camionului nu a fost inclusă în Consultarea CE – clasificarea încălcărilor grave ale Pachetului Mobilitate 1 care pot determina pierderea de către un operator de transport rutier a bunei reputații, transmite UNTRR. 

Precizările UNTRR:

La solicitarea IRU, CE a clarificat că obligația întoarcerii acasă a camionului nu se află în domeniul de aplicare al regulamentului de modificare, care se referă numai la încălcări la cerința privind buna reputație.

Obligația întoarcerii acasă a camionului este o condiție pentru cerinţa privind sediu (art. 5 din Regulamentul 1071/2009) și nu pentru cerința privind buna reputație (art.6 din Regulamentul 1071/2009) și, prin urmare, nu se află pe lista încălcărilor care ar putea duce la pierderea bunei reputații. Cu toate acestea, în cazul în care o companie nu respectă și celelalte cerințe de acces la profesie – cerința privind sediul, capacitatea financiară și competență profesională nu va obține o licență comunitară sau își va pierde licența.

Există 2 clasificări ale încălcărilor normelor uniunii privind transporturile rutiere:

1. Prima clasificare a încălcărilor se află în anexa III a Directivei 2006/22/CE, care este o bază pentru evaluarea riscurilor operatorilor de transport și include numai încălcări ale timpului de conducere și de odihnă și tahograf, definind gradul de gravitate al încălcărilor în funcție de potențialul lor de a crea un risc ridicat de decese sau vătămări corporale grave .

2. A doua clasificare a încălcărilor grave ale normelor Uniunii, care pot duce la pierderea bunei reputații de către operatorul de transport rutier se regăsește în Regulamentul 403/2016. Toate încălcările care ar putea duce la pierderea bunei reputații sunt enumerate  la art. 6 din 1071/2009, cu modificările ulterioare aduse de Regulamentul 1055/2020. Pierzându-și buna reputație, operatorii de transport își vor pierde licența comunitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.