INS: Creșteri în construcții, comerț și servicii până în iulie

Managerii societăților comerciale estimează o creștere a activităților de construcții, comerț cu amănuntul și servicii în perioada mai – iulie 2018, dar și o mărire a prețurilor, în timp ce numărul de salariați va urca moderat, potrivit unei anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS).

foto: Jean-Mihai Pâlșu

“Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS”, precizează INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Iată rezultatele anchetei de conjunctură:

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%).

Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +47%). În schimb, pentru fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra scădere (sold conjunctural -27%).

La numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Construcţii

În activitatea de construcţii se va înregistra o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +29%).

Managerii estimează și creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +18%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +25%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +21%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +28%).

Servicii

Conform estimărilor din luna mai 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%).

În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.