INS: Peste 80% dintre turiștii străini au venit cu avionul în S1

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi care au sosit în România în primul semestru (S1) din acest an a fost avionul (80,6% din numărul total de turişti), potrivit datelor comunicate în 17 septembrie de Institutul Național de Statistică (INS).

Autoturismele proprii au reprezentat 11,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 6,2% și alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,7%.

Numărul turiștilor nerezidenţi în România care au fost cazaţi în structurile de cazare turistică colective (hoteluri cu peste 650  de turişti străini în anul anterior, respectiv pensiunile cu peste 150 de turişti străini) a fost de 1.273,4 milioane, iar cheltuielile totale ale acestora s-au cifrat la 3.067,9 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (60,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  61,2% din total.

Cel de al doilea motiv au fost călătoriile în scop particular (39,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (68,5%).

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile  pentru cazare (52,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în  restaurante şi baruri au fost de 17,1% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,1%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor 36,6%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,4% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri au reprezentat 41,0% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 50,4% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 32,8% ṣi-au organizat singuri sejurul.

793.000 de turiști în trimestrul II
În trimestrul II, numărul turiștilor nerezidenți a fost de 793.000, iar cheltuielile lor totale au fost de 1.937,7 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul II 2018 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (58,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  60,1% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (41,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (71,2%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile  pentru cazare (52,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,4%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în  restaurante şi baruri au fost de 17,0% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor 36,0%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 48,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice  au reprezentat 43,4% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 49,2% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 34,1% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (79,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 10,8%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,8% și alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,8%.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.