Inspecţia Muncii intensifică verificările; amenzi de 10,26 mil. lei

Inspecţia Muncii anunță intensificarea controalelor în sectorul construcțiilor și al activităților agricole, după ce a dat amenzi de 10,26 milioane de lei, în perioada 4 – 31 martie.

Dantes Nicolae Bratu

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. „Au fost aplicate 5.418 avertismente şi au fost dispuse 12.916 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate”, se menţionează într-un comunicat transmis în 6 aprilie.

Instituţia precizează că, în luna martie, au fost identificate 420 persoane desfăşurând muncă nedeclarată, dintre acestea, 260 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 115 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 9 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 36 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.

„Încălzirea vremii are ca rezultat o creştere considerabilă a activităţilor de lucru desfăşurate în aer liber, în special în domeniul construcţiilor şi cel agricol. Şi în acest sezon, vom concentra activitatea de control operativ pe informarea lucrătorilor şi a angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun şi la obligaţiile legale pe care le au, dar vom insista şi asupra răspunderii contravenţionale pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. Atenţionăm angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile menţionate să se asigure de deplina legalitate a activităţilor pe care le desfăşoară, prin întocmirea şi înregistrarea contractelor individuale de muncă sau a zilierilor în aplicaţia electronică acolo unde este cazul, prin respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi instruirea corespunzătoare a personalului”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.