Întâlnire UNTRR-Chirițoiu pe tema RCA, la Consiliul Concurenței

La sediul Consiliului Concurenței a avut loc, pe 14 octombrie, o întrevedere între președintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac, și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pe tema creșterii tarifelor  RCA și găsirea unor soluții posibile pentru ca scumpirile polițelor de asigurare să nu devină necontrolabile.
 
 
Precizările UNTRR:
 
„În cadrul discuției, Constantin Isac a primit asigurări că se va face o investigație prin care se va stabili dacă firmele de asigurări respectă Legea 132/2017 (RCA) și în special prevederile legate de tariful de referință.
 
Conform legii, asiguratorii trebuie să calculeze prețul RCA pe baza tarifului de referință la care se aplică bonus-malus. 
 
Dacă un asigurat primește 3 oferte RCA de la 3 asiguratori RCA pentru 12 luni și acestea sunt cu 36% mai mari față de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care face parte asiguratul, acesta trebuie să se adreseze BAAR pentru mediere, pentru că este încadrat ca asigurat cu risc ridicat.
 
Reamintim că BAAR este asociația profesională, independentă şi autonomă a tuturor societăților de asigurare autorizate să emită RCA și îndeplinește atribuțiile de birou național auto, de organism de plată a despăgubirilor, de organism de compensare, de centru de informare, precum şi alte atribuţii conferite prin lege, precum și cele de mediere. 
 
Dl Isac a menționat că în cazul în care o pondere mare a operatorilor de transport se vor adresa BAAR pentru medierea tarifelor de asigurări, transportatorii vor solicita iar plafonarea prețului la asigurările RCA.
 
În același timp, ASF trebuie să efectueze controale și să verifice dacă se respectă reglementările legale și acolo unde tarifele RCA sunt foarte mari trebuie să se identifice cauza și să se aplice măsuri de corecție.
 
ASF trebuie să analizeze creșterea costurilor pe daunalitate și să ia măsuri în cazul în care aceste costuri au crescut ca urmare a unor facturi foarte mari și nejustificate pentru reparații efectuate la vehicule sau urmare a unor tarife foarte mari pentru vehiculele închiriate și puse la dispoziție asiguratului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.