Intră în lucru și lotul 1 Dumbrava-Mizil al Autostrăzii Ploiești-Buzău

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost prezent însoțit de directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, în 22 august, la începerea lucrărilor pe șantierul lotului 1 Dumbrava-Mizil al Autostrăzii Ploiești-Buzău, prima secţiune care va asigura legătura dintre Muntenia şi Moldova din Autostrada Moldovei (A7).

Cei 21 de km ai lotului 1 se adaugă în lucru celor 28,35 de km ai lotului 2 Mizil-Pietroasele, pentru care Ordinul de Începere a fost emis deja, în data de 11 august.
 
Constructorul, Asocierea Impresa Pizzarotti & C.S.p.A.-Pizzarotti-Retter Project Management, a pregătit deja amplasamentul organizării de șantier și a marcat traseul lotului 1 de autostradă. În prima etapă urmează să desfășoare:
 
– lucrări de deminare;
– descărcări arheologice;
– decopertarea stratului vegetal;
– pregătirea amplasamentelor pentru cele 15 poduri, pasaje și podețe.
 
Contractul are o valoare de 1,46 de miliarde de lei (fără TVA) şi este finanţat prin PNRR. Lucrările trebuie finalizate în 20 de luni, astfel încât, în anul 2024, circulația să fie deschisă și pe acest lot de autostradă, a precizat Sorin Grindeanu.
 
„CNAIR a semnat ordinul de începere. Deci, se intră în perioada de execuţie. (…) Este o autostradă extrem de importantă, aşteptată de către românii din această zonă până la Paşcani şi care, cred eu, cu constructori serioşi care se vor ţine de termenele angajate, va fi finalizată în termenele pe care le au asumat prin contract”, a adăugat ministrul.
 

El a explicat că finanţarea este asigurată prin PNRR până la Paşcani:

„Vorbim despre PNRR până la Paşcani, iar de la Paşcani în sus – Suceava, Siret vor fi finanţări pe viitorul exerciţiu financiar european, pe POT – Programul Operaţional de Transporturi, astfel încât coloana vertebrală a infrastructurii din Moldova A7 să intre într-un final în faza de execuţie. Ştiu că în această perioadă poate a părutcă e am comunicat foarte mult despre semnarea de noi contracte. Aş vrea să vă spun că nu se pot face autostrăzi sau loturi de autostrăzi sau de cale ferată dacă nu ai contracte. Şi în perioada următoare vom semna contracte pe loturile următoare. Toate sunt în proceduri mai înaintate, unele foarte înaintate sau suntem în perioada în care se vor depune ofertele până undeva în jurul mijlocului lui septembrie, astfel încât să putem să intrăm în procedura de execuţie. Ne lipseşte infrastructura şi ne lipseşte de ani buni, de zeci de ani şi e o datorie pe care statul trebuie să o plătească, dar ca să faci autostrăzi şi căi ferate, trebuie să ai contracte. Acest lucru s-a întâmplat la un ritm alert în ultimele luni şi se intră acum în faza cealaltă, faza de execuţie”, a mai spus Grindeanu.

Autostrada Moldovei A7 va avea în total aproape 440 de kilometri, de la Ploieşti până la Siret, la graniţa cu Ucraina. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.