Investigatia Consiliului Concurentei pe piata carburantilor, gata in vara

 

Consiliul Concurentei va finaliza investigatia pe piata carburantilor pana in vara, insa concluziile le vom afla abia la sfarsitul anului, dupa ce rezultatele raportului vor fi trimise la Comisia Europeana, iar companiile implicate isi vor spune parerea in acest caz, a anuntat, marti, Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei. Investigatia pe piata comercializarii carburantilor a inceput in 2005, dar a fost reluata in 2009, odata cu schimbarea echipei care lucra la acest caz.

 

‘Ne asteptam ca investigatia sa fie finalizata pana la jumatatea anului, dupa ce va trece si pe la Comisia Europeana, vom avea reactia lor si apoi vom asculta si partile implicate. Dupa aceea vom lua o decizie’, a spus Chiritoiu, intr-o conferinta in care a fost prezentat raportul de activitate al institutiei.

Consiliul Concurentei anuntase la inceputul anului ca va finaliza investigatia in primul trimestru. ‘Daca nu existau indicii ca este incalcata legislatia in domeniul concurentei care sa ne faca sa incepem investigatia, nu incepeam o astfel de actiune. Dar am avut indicii in acest sens’, a adaugat Chiritoiu.

El sustine ca lipsa companiilor mari in domeniul comercializarii carburantilor este o problema a pietei, iar intrarea SOCAR ar fi un lucru bun, pentru ca va creste concurenta. Compania de stat din Azerbaidjan SOCAR (The State Oil Company of the Azerbaijan Republic) vrea sa deschida circa 300 de benzinarii in Romania, in urmatorii trei ani. ‘Ne uitam cum sa facilitam deschiderea de noi benzinarii pe piata romaneasca. Autoritatile statului trebuie sa faciliteze intrarea pe piata a noi companii in acest domeniu. Intrarea SOCAR pe piata din Romania este un lucru bun. Este o problema in Romania ca nu avem companii mari pe piata comercializarii combustibililor. Avem doar OMV care este numarul zece in Europa. Nici SOCAR nu este mare, dar va duce la cresterea concurentei pe piata’, a spus Chiritoiu.

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se arata ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, de cursul valutar si de taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Premierul Emil Boc a declarat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Potrivit Institutului National de Statistica, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%. De la inceputul acestui an, companiile petroliere au scumpit carburantii de 7 ori, astfel ca litrul de benzina a sarit de 6 lei.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.