Investiții la Aeroportul Timișoara

Administrația Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara a continuat, în pandemie, proiectele demarate anterior și a demarat altele noi, chiar dacă resimte restricțiile impuse la nivel global, în ceea ce înseamnă traficul aerian și de pasageri, respectiv activitatea aeroportuară.

Iată proiectele, potrivit comunicatului transmis ZIUA CARGO:

  • Construirea Terminalului Sosiri Curse Externe Pasageri: valoarea totală (inclusiv TVA) a contractului de finanțare este de 30,35 milioane de lei și se află în etapa finală de construire și dare în folosință. Execuția lucrărilor a început în 4 februarie 2019, iar recepția acestora la finaliizare s-a realizat în data de 11 martie, anul acesta. Se estimează că în luna iunie terminalul va fi complet funcțional. 
  • Achiziții Echipamente de Siguranță și Securitate (Etapa I): două autospeciale PSI, în valoare de 8,93 milioane de lei (inclusiv TVA), până pe 7 iulie 2021, și sistemul integrat pentru controlul de securitate, în valoare de 38,97 milioane de lei (inclusiv TVA) – investiție ce va fi finalizat= în octombrie 2021. 
  • Terminal Plecări Curse Externe: proiect în valoare de 184,5 milioane de lei, cu următoarele caracteristici: o suprafață construită desfășurată de 12.000 m2; un sistem control de securitate dimensionat pentru șase filtre complet echipate și dotările necesare pentru controlul bagajelor de cală; 7 lifturi de persoane și marfă; 18 ghișee check-in; 6 cabine destinate activității poliției de frontieră; 6 porți automate de scanare documente. Contractul de finanțare al acestui proiect de investiții ar putea fi semnat până la finalul lunii aprilie 2021. Contractul va fi finalizat în 30 luni, iar terminalul „Plecări Externe” va fi funcțional începând cu data de 1 ianuarie 2024.
  • Realizarea Terminalului Cargo Aerian 4.000 mp (Etapa I din cadrul proiectului „Centru Intermodal Cargo Timișoara”).

Proiectul are ca scop dezvoltarea spațiilor destinate transportului mărfurilor pe calea aerului și va fi conexat zonei propuse pentru edificarea Centrului Intermodal Cargo Timișoara. În prima etapă, se va realiza prin credit-furnizor un spațiu logistic, cu suprafața de 4.000 mp și un cost estimat de 14,67 milioane de lei (fără TVA). Noul terminal cargo va fi funcțional în trimestrul II al anului 2022, iar construirea lui va fi demarată numai în condițiile garantării ferme a închirierii pentru întreaga perioadă de amortizare a investiției (10-15 ani).

  • Realizare / Modernizare „Sistem Integrat De Securitate Aeronautică”

Valoarea totală a proiectului este estimată la 95 de milioane de lei și va fi realizat din fonduri europene nerambursabile. Investiția va fi finalizată în luna decembrie 2023. Proiectul se află în etapa achiziției consultanței pentru obținerea finanțării. 

  • Achiziție Echipamente Destinate Activităților Non-Economice în Domeniul Siguranței Aeronautice (Etapa a II-a). Proiectul se află în etapa definirii temei de proiectare premergătoare analizei cost – eficacitate și termenul de finalizare a achiziției este estimat pentru sfârșitul anului 2023. Valoarea proiectului va fi de 20,7 mil. lei.
  • Realizarea Centrului Intermodal de Transport Pasageri.

Prin acest proiect se dorește realizarea, pe latura de sud a parcării auto, a unei stații CFR (punct oprire), care va permite accesul la aeroport atât al pasagerilor care pleacă din Timișoara, dar și al celor din regiunea Vest care optează pentru acest mijloc de transport. Obiectivul de investiții se află în faza de proiectare „Studiu de fezabilitate” și va fi realizat de către CFR Infrastructură, cu termen de finalizare estimat pentru sfârșitul anului 2023. Valoarea proiectului se estimează la 8,5 mil. lei.

  • Achiziție Echipamente Destinate Activităților Economice în Domeniul Siguranței Aeronautice (Etapa a III-a)

Investiția este în faza definirii temei de proiectare premergătoare analizei cost-eficacitate și va fi finalizat în anul 2023. Se are în vedere achiziția unor echipamente noi iar termenul de finalizare a achiziției este estimat pentru sfârșitul anului 2023. Valoarea totală a investiției este de 4,80 mil. lei

  • Realizarea Centrului Intermodal Cargo Timișoara – Etapa a II-a. 

Proiectul se va realiza în etape, va fi inițiat în anul 2021 și va avea ca termen de finalizare 2030. Terenul pus la dispoziție de către Aeroportul Internațional Timișoara, poate asigura o suprafață de până la 650.000 mp. În primă etapă se va realiza un terminal cargo aerian cu suprafață de 4.000 mp, urmând ca, ulterior, centrul să fie dezvoltat și pentru zona rutieră și feroviară. Valoarea totală a investiției este estimată la 750 mil. lei. Pentru realizarea integrală a proiectului se va avea în vedere cooperarea cu autoritățile locale, Consiliul Județean Timiș și cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, într-o proporție financiară care nu a fost decisă până în prezent.

  • Realizarea Reparației Capitale a Pistei de Decolare-Aterizare și a Căilor de Rulare 

Acest proiect de investiție presupune reparația capitală a pistei de decolare-aterizare pe segmentul estic, cu lungimea de 1.000 m și lățimea totală de 60 m, extinderea platformei de parcare a aeronavelor, precum și a căilor de rulare Alfa, Bravo, Delta și Fox. Se va realiza în scopul permiterii circulației în scopuri optime a aeronavelor de categorie „D”. Reparația capitală va cuprinde și înlocuirea integrală a sistemelor de balizaj încorporate. Costurile se estimează la 250 mil. lei și vor fi finanțate din bugetul de stat. Se apreciază faptul că într-un viitor mediu de timp va fi necesară realizarea unei piste secundare de minim 2.500 m, lățimea totală de 60 m și un PCN de minim 65.

Ne aflăm într-o perioadă grea pentru toți, însă acest lucru nu ne determină să nu privim înainte. Continuăm proiectele demarate sau începem noi proiecte care se dovedesc a fi benefice pentru aeroportul Timișoara, implicit pentru economia zonei de vest a țării. Am convingerea că, treptat, lucrurile vor reveni la normal. În această situație de revenire, aeroportul trebuie pregătit din toate punctele de vedere pentru creșterea traficului aerian, de pasageri și mărfuri. În aceeași ordine de idei, în contextul investițiilor derulate în prezent de Aeroportul Timișoara, zilele acestea se pun bazele realizării unor facilități de transport aerian pentru mărfuri perisabile și animale vii, fără precedent la nivel național. Impactul pe termen imediat și mediu, dar mai ales pe termen lung al acestei investiții, va fi unul deosebit pentru producătorii și procesatorii de carne, dar și pentru cei care vor exporta alte categorii de mărfuri perisabile în afara continentului dar și în Uniunea Europeană”, a declarat Dorel Grădinaru, directorul general al Aeroportului Internațional Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.