Iohannis, la Bruxelles: România va beneficia de 79,9 miliarde de euro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în 21 iulie, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles, că România va beneficia de 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene.

Liderii celor 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles în cadrul summitului extraordinar al Consiliului European, au aprobat, în 21 iulie, un plan istoric, bazat pentru prima dată pe o datorie comună, menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului, relatează agențiile de știri.

Planul prevede un fond de 750 miliarde euro, ce vor fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare.

Fondul include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.

În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.

Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.

Declarația președintelui Iohannis:

„După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică.

Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul comunitar multianual 2021 – 2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.

Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.