IRU solicită UE investiții de 75 mld euro în transportul rutier

IRU solicită sprijin „clar și direcționat” dijn partea Uniunii Europene pentru companii de transport rutier. Într-o scrisoare deschisă adresată statelor membre și Consiliului European, IRU solicită investiții în transportul rutier de cel puțin 10% din bugetul UE, adică 75 de miliarde de euro, în cadrul planului de recuperare post-pandemice al UE, și direcționarea investițiilor viitoare în cadrul următorului cadru financiar multianual al UE (2021-27).

sursă foto: IRU

IRU solicită ca, pentru următoarea generație să fie alocat companiilor de transport de pasageri și mărfuri sub trei domenii prioritare: decarbonizare, digitalizare și infrastructură.

Industria, incluzând peste 900.000 de companii în mare parte mici și mijlocii, a fost puternic afectată de pandemia din întreaga UE. Se estimează că veniturile operatorilor de transport de mărfuri în 2020 vor scădea cu 17% față de anul trecut (-64 miliarde EUR); Veniturile operatorilor de pasageri cu 57% (-81 miliarde EUR). În total, sectorul se confruntă cu pierderi de peste 150 de miliarde EUR în 2020 în UE, comparativ cu 2019.

Cu toate acestea, transportul rutier este unul dintre sectoarele cele mai fundamentale pentru stimularea recuperării UE, creșterii economice și coeziunii sociale. Având în vedere că mulți operatori de transport se confruntă cu falimentul, există un risc grav ca recuperarea economică și socială mai largă în întreaga UE să fie afectată fără acțiuni imediate și specifice.

Scrisoarea prezintă șapte domenii specifice pentru investiții în cadrul priorităților de decarbonizare, digitalizare și infrastructură. Pe lângă sprijinul pe termen scurt, măsurile propuse vizează abilitarea sectorului transportului rutier pentru a face UE o putere mai puternică și mai rezistentă, durabilă, digitală și economică pe termen mediu și nu numai.

Aceasta urmează noilor cercetări IRU publicate la începutul acestei săptămâni cu privire la impacturile financiare și nefinanciare mai largi ale pandemiei asupra industriei și la necesitatea implementării recomandărilor de recuperare globală ale IRU.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.