Isrel, prioritate pentru CCIB

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întâlnire cu E.S. Tamar Samash, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Statului Israel în România, care a fost însoțită de Matan Safran, șeful Departamentului Economic și Comercial din cadrul Ambasadei. Din partea CCIB au mai participat Aurel Vainer, vicepreședinte al Camerei bucureștene, și George Vodislav, director general.

În deschiderea întâlnirii, Sorin Dimitriu a vorbit despre activitatea CCIB, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu recunoaştere internaţională, precum şi despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, potrivit căreia Isrelul este piață prioritară. În acest context, președintele CCIB a punctat interesul pentru identificarea unor instituții similare partenere și deschiderea, în această țară a unui birou de reprezentare, dublat de o expoziție permanentă, după un model testat cu succes pe alte piețe-țintă.

În ceea ce priveşte dezvoltarea colaborării comercial-economice între cele două țări, în opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, organizarea la București a „Zilei Oportunităților de Afaceri (ZOA)” constituie o modalitate eficientă pentru a identifica firme interesate să dezvolte afaceri cu parteneri din Israel și care să ia parte, în a doua jumătate a acestui an, la o misiune economică la Tel Aviv.

Potrivit președintelui CCIB, schimburile comerciale româno-isreliene sunt scăzute, raportat la potențialul celor două economii, însă există oportunități de afaceri și investiționale ce pot fi valorificate printr-o mai bună cunoaștere a celor două comunități de afaceri și a apreciat că înființarea unui Consiliu de Afaceri România-Israel se poate dovedi o soluție eficientă.

În contextul în care în 2018 România aniversează 100 de ani de la Marea Unire, iar Statul Israel, 70 de ani de la înființare, vicepreședintele CCIB, Aurel Vainer, a propus organizarea a două forumuri de afaceri, la București și Tel Aviv.

E.S. Tamar Samash a apreciat potenţialul pieţei româneşti şi a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România. Ambasadorul Isrelului a apreciat propunerile conducerii CCIB şi a exprimat întreaga deschidere pentru cooperarea în proiectele ce privesc intensificarea schimburilor comerciale. În ceea ce privește domeniile de interes pentru partea israeliană, șeful Departamentului Economic și Comercial a amintit: sectorul aerospațial, securitatea, inclusiv cibernetică, protecția mediului, agricultura, subliniind faptul că CCIB este o instituție puternică ce poate fi un bun partener pentru Ambasadă.

În perioada următoare, pentru punerea în practică a proiectelor discutate, echipa CCIB va colabora cu Ambasada Israelului în România, primul proiect pe agenda comună fiind organizarea „Zilei oportunităților de afaceri”.

La finele anului 2017 (date disponibile), schimburile comerciale româno-israeliene au înregistrat 565 milioane USD, în creștere cu 2,9% față de anul anterior. Majorarea s-a datorat exclusiv importurilor din Israel care au înregistrat o creștere cu 17,2% ajungând la 149 mil.USD, în timp ce exportul, cu un volum de 416 mil. USD, a suferit o contracție cu 1,4% față de anul anterior.

La 31 decembrie 2017, conform datelor Oficiului Național Registrul Comerțului, în România erau înregistrate 7.476 societăți cu capital din Israel (3,5% din totalul societăților străine din România), cu un capital investit de 89,6 milioane euro, reprezentând 0,15% din capitalul străin subscris în țara noastră, ceea ce plasează Statul Israel pe locul 34 în topul țărilor investitoare în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.