Italia: un grup de șoferi cere abolirea limitei de vârstă pentru profesioniști

Un grup de opt șoferi italieni de camion a realizat o petiție către Comisia Europeană și către Ministerul Transporturilor din Italia pentru adoptarea unor măsuri care să permită armonizarea regulilor în ceea ce privește limita maximă de vârstă pentru conducerea vehiculelor.

În Italia, legislația prevede interdicția de a deține un permis de conducere de categorie C și CE după împlinirea vârstei de 68 de ani, sub sancțiunea unei amenzi de 1.200 de euro, cu suspendarea permisului de conducere pe o perioadă între 2 și 4 luni, a explicat presei internaționale Silvano de Longhi, unul dintre semnatarii petiției.

Petiția subliniază diferențele semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, în această privință: în Franța și Germania, permisul de conducere este emis „pe viață”, Spania cere testarea aptitudinilor de conducere la 10 ani până la vârsta de 65 de ani, apoi la 5 ani, în timp ce alte state, cum ar fi Republica Cehă și Țările de Jos cer vizite medicale mai frecvente, pe măsură ce șoferii înaintează în vârstă.
Grupul celor opt subliniază că această limitare italiană impune dificultăți mai ales în contextul penuriei de șoferi de la nivel european și lipsei de interes din rândul tinerilor pentru această profesie. De asemenea, subliniază faptul că, în majoritatea cazurilor, vârsta șoferilor înseamnă mai multă experiență și precauție, și nu riscuri mai mari pentru siguranța circulației.

Conform unei note a Parlamentului European, Comisia Europeană evaluează, în prezent, Directiva 2006/126/EC, care abordează subiectul armonizării regulilor privind permisele de conducere și oferă un anumit grad de libertate statelor membre de a stabili reguli proprii, „inclusiv consistența diferitelor perioade de valabilitate care rezultă din aplicarea ei. Comisia va continua să studieze această problemă în evaluările viitoare pentru revizuirea acesteia și este posibil să propună noi măsuri, dacă aceasta este identificată clar ca o problemă.”

Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.