Jaf armat la o sucursala BCR din Bucuresti

 

O persoana cu cagula pe fata a intrat intr-o sucursala BCR din zona Constantin Brancoveanu din Bucuresti, unde le-a amenintat pe casiere, a furat cateva mii de auro si a fugit. Jaful a avut loc la ora 10.10. Nicio persoana nu a fost ranita. Banca nu avea paza umana, intrucat BCR a renuntat la acest sistem in urma cu un an, pe motiv ca astfel se pot evita situatiile in care agresorii sa intre in altercatii cu paznicii.

 

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Diana Sarca, a declarat ca agresorul a intrat in banca, avand in mana un obiect care ar fi putut fi o arma, nefiind inca stabilit daca aceasta era una adevarata sau de jucarie. El le-a amenintat pe trei angajate, dintre care doua casiere, a luat o suma de bani si a fugit. Dupa ce barbatul a parasit unitatea bancara, femeile au actionat butonul de panica si au apelat serviciul 112.. Agresorul ar putea fi un tanar, care in prezent este cautat de echipaje de politie. Diana Sarca a precizat ca la unitatea respectiva s-a derulat un control in urma cu doua saptamani si s-a recomandat sa se asigure si paza umana, in banca existand doar camere de luat vederi.

In urma cu un an, BCR a renuntat la la paza umana, insa purtatorul de cuvant al banci, Cornel Cojocaru, sustine ca masura a fost corecta, deoarece astfel se pot evita situatiile in care agresorii sa intre in altercatii cu paznicii. El a precizat ca personalul a respectat intocmai procedurile, iar butonul de panica a fost actionat conform acestora. \”Am renuntat la paza umana pentru ca e inutila. Nu avem paza. Am eliminat paza si am facut public acest lucru. Cea mai buna cofirmare ca a fost o masura corecta este ca am eliminat situatiile in care bancile sa se transforme in campuri de lupta, am evitat altercatiile intr-un spatiu limitat\”, a aratat Cojocaru.

Cojocaru a spus ca la luarea acestei masuri s-au respectat intocmai normele de siguranta si toate procedurile, care au fost aprobate de politie. \”Politia a recomandat paza umana, dar este doar o recomandare pe care Politia poate sa o faca\”, a sustinut Cojocaru. El a precizat ca unitatea bancara era dotata cu sisteme de supraveghere video si electronica, beneficiind si de supravegherea echipelor de patrula mobile puse la dispozitie de un furnizor privat de servicii de securitate.

Cojocaru s-a referit si la masura de limitare a numerarului existent in unitati, pe care a apreciat-o de asemenea utila, precizand ca in urma jafului de joi au fost furate \”cateva mii de euro\”. \”Suma sustrasa este redusa avand in vedere politica asumata a bancii de a mentine numerarul din sucursale la strictul necesar operatiunilor curente cu clientii. Asa cum am precizat cu circa un an in urma, principala motivatie a atacatorilor tine de banii pe care cred ca ii pot sustrage si nu de prezenta sau absenta paznicilor. Reducerea lichiditatilor disponibile in unitati este o masura importanta pentru a elimina cauza principala a atractivitatii unitatilor bancare pentru atacatori: numerarul\”, a adaugat purtatorul de cuvant al BCR. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.