Jardiniere cu ventilator pe malurile Dambovitei si 12 acoperisuri verzi

 

Consilierii generali ai municipiului Bucuresti au aprobat, joi, inverzirea malurilor Dambovitei cu jardiniere cu ventilator, proiect de 97 milioane de lei finantat din fonduri nerambursabile europene, prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (98%) si din bani de la bugetul local (2%). Alta hotarare, de 7,5 milioane de lei, prevede amenajarea de acoperisuri verzi pe 12 cladiri, printre care Universitatea de Medicina si Politehnica.

 

Un proiect similar pentru malurile Dambovitei a fost respins de doua ori de CGMB, in decembrie si februarie, intrucat banii ar fi urmat sa fie suportati din bugetul Capitalei. Cum primarul general a obtinut fonduri nerambursabile pentru investitie, proiectul a trecut acum de Consiliu. Lungimea amenajarii va fi de 17,5 km, iar spatiul verde obtinut suplimentar de 122.000 metri patrati. Investitia se va derula pe o perioada de 60 de luni. Potrivit normelor europene, fiecare bucurestean va trebuie sa beneficieze, pana in 2013, de 26 mp de spatiu verde, fata de 23,21 mp in prezent. Potrivit expunerii de motive, proiectantul jardienierelor este asocierea dintre Institutul de Cercetari pentru Hidraulica si Pneumatica Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Aqua Proiect si Administratia Nationala de Meteorologie Bucuresti. Constructia si montajul panourilor cu vegetatie vor costa aproape 20 de milioane de lei. De asemenea, de-a lungul malurilor Dambovitei vor fi amplasate panouri fotovoltaice care vor lumina noaptea.

Un alt proiect aprobat de CGMB prevede alocarea sumei de 7,5 milioane de lei pentru amenajarea de acoperisuri verzi pe 12 cladiri, printre care sj Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea de Medicina Carol Davila. Spatiul verde suplimentar obtinut prin proiect este de 7.000 mp, iar durata de executare a lucrarilor este de 12 luni. Finantarea se va face din bugetul Capitalei si din fonduri nerambursabile (programe life prin componenta guvernare si politici de mediu, respectiv din fondul de mediu).

De asemenea, in sedinta CGMB s-a adoptat hotararea privind amenajarea si intretinerea alveolelor stradale. Conform proiectului, administratorii legali ai plantatiilor de aliniament stradal au obligatia sa planteze arborii de-a lungul arterelor de circulatie, sa acopere cu arbusti si gazon suprafata alveolelor si sa le intretina. In caz contrar, ei vor fi amendati cu sume de la 3.000 la 5.000 de lei.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.