JLL: Revenire spectaculoasă a pieței locuințelor

Evoluția spectaculoasă din ultimul trimestru din 2020, a ținut pe plus piața locuințelor noi din București în primul an de Pandemie, se arată într-un comunicat transmis de JLL redacției.

Piața locuințelor noi a avut o revenire spectaculoasă, în ultimul trimestru din 2020, cu o creștere semnificativă a activității de tranzacționare, înregistrată în perioada octombrie-decembrie. Mai mult decât atât pe tot parcursul anului atât activitatea de dezvoltare, cât și cea de tranzacționare au înregistrat un avans față de anul anterior. 

„Motorul performanței pieței a fost tranformarea caselor într-un spațiu multidimensional. Cumpărătorii au fost mai determinați să își securizeze locuințe în dorința de a-și crește confortul, fie prin înlocuirea spațiilor pe care le dețineau deja cu unele mai bune, fie prin cumpărarea primei locuințe”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

În termeni de livrări, per total, anul 2020 a perfomat foarte bine având în vedere starea de nesiguranță determinată de pandemie în special în al doilea trimestru. Astfel, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unități noi în București și 3.600 de unități în Ilfov. Dintre acestea, în T4 2020 au fost construite 3.900 de locuințe noi în București și 1.060 în Ilfov.

Oferta nouă nu a fost afectată de pandemie și a rămas stabilă comparativ cu anul anterior

Există proiecte care ar fi trebuit livrate în 2020, dar care au fost amânate pentru prima jumătate a acestui an sau chiar pentru anul viitor, în condițiile în care restricțiile impuse au dus atat la încetinirea activității pe majoritatea șantierelor, cât și la îngreunarea procesului decizional în a doua jumătate a anului 2020.

Nu au existat însă proiecte majore pentru care dezvoltatorii să fi anulat complet planurile de investiții, astfel că în a doua jumătate a anului am văzut o creștere a activității de construcții, în condițiile în care au fost lansate noi faze ale unor proiecte începute, pe fondul evoluției surprinzător de bună a vânzărilor. Aceasta i-a motivat pe dezvoltatori de asemenea să se implice activ și în securizarea de noi terenuri pentru proiecte viitoare.

Pentru 2021 ne așteptăm la un nivel chiar mai mare al livrărilor, ceea ce indică reziliența pieței rezidențiale la situația actuală. 

Evoluția ofertei rezidențiale din bucurești și Ilfov (2004 – 2021)

Proiectele luate in calcul sunt cele de peste 100 de unități din București și de peste 50 de unități în Ilfov Sursa: JLL Research, Analize Imobiliare

Cererea a crescut în ultimul trimestru cu peste 30% comparativ cu aceeași perioadă din 2019

În ultimul trimestru din 2020, cererea de locuințe noi a fost de circa 9.000 de unități în București  și 1.700 în Ilfov, presupunând că 60% din tranzacțiile din București și 90% din Ilfov, înregistrate oficial la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, au fost cu unități noi. Aceasta reprezintă o creștere cu 69% comparativ cu T3 și de 33,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Pentru tot anul, în București numărul tranzacțiilor cu locuințe noi a fost de circa 22.300, în timp ce în Ilfov au fost parafate 5.800 de contracte, pe baza prezumțiilor amintite mai sus. Față de 2019, a fost consemnată o creștere de 4,5%. 

Locuințe noi tranzacționate trimestrial (2019-2020)

Sursa: ANCPI

În ceea ce privește prețurile, 2020 a marcat o creștere de 3,5%, fiind al cincilea an consecutiv de creștere. 

„Pentru 2021 ne-am fi așteptat la o creștere moderată a prețurilor, însă amânarea măsurii de majorare a nivelului maxim de preț pentru care se aplică TVA de 5%, ne-a făcut să devenim mai rezervați în ceea ce privește previziunile. De aceea, ne așteptăm ca prețurile să rămână stabile sau chiar să crească ușor în 2021, urmând tendința din 2020”, a adăugat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Prețurile au înregistrat o creștere de 1,9% în T4 comparativ cu T3, ajungând la o medie de 1.465 euro/mp. După două trimestre consecutive în care s-a înregistrat o scădere ușoară a prețurilor, de sub 1%, creșterea din ultimul trimestru este un semn clar că piața rezidențială nu a fost afectată serios de pandemia Covid-19. Mai mult decât atât, creșterea prețurilor din T4 pare să compenseze scăderile din trimestrele anterioare, confirmând stabilitatea pieței rezidențiale.

Evoluția prețurilor la locuințe în București (2003-2020)

Sursa: JLL Research, Analize Imobiliare

Despre JLL

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clienţilor care doresc să obțină valoare adăugată prin deţinerea, închirierea sau investițiile în proprietăți imobiliare. Înregistrând venituri anuale globale de 6,7 miliarde dolari SUA, JLL activează în 300 de sucursale în 80 de țări și înglobează cca 80.000 de angajați în întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.