Joaca de-a suspendarea

 

In ciuda lipsei unei majoritati parlamentare, Victor Ponta si Crin Antonescu au decis, luni, sa-l suspende din functie pe presedintele Traian Basescu, pe motiv ca a declarat saptamana trecuta la postul public de radio ca “indiferent de rezultatul sesizarii de catre Opozitie la Curtea Constitutionala a proiectului de act normativ care vizeaza inghetarea pensiilor si salariilor in 2012, realitatea este ca bani nu exista\”. Cei de la PDL sustin ca, de fapt, este o incercare a PSD de a scapa din situatia penibila in care a ajuns cu schimbarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului.

Copresedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au evitat sa precizeze ce articole din Constitutie a incalcat presedintele Traian Basescu, astfel incat sa justifice decizia USL de a demara procedura de suspendare a acestuia din functie. Singurul raspuns al celor doi Ia fost ca “presedintele si-a subordonat toate institutiile statului”, iar la insistentele jurnalistilor au spus ”vi le dam in scris”.

Crin Antonescu a precizat ca procedura de suspendare inseamna cativa pasi, primul dintre acestia fiind desemnarea, luni, de catre Birourile politice ale fiecarei formatiuni din USL –  PSD, PNL si PC – a membrilor comisiei care va redacta cererea de suspendare. \”Demersul de suspendare nu este un moft, nu este o inventie de agenda, nu este nimic din ceea ce am vazut in ultimele zile ca au socotit foarte multi analisti si comentatori \”, a declarat presedintele PNL.

Victor Ponta a spus ca articolele din Constitutie despre care USL apreciaza ca au fost incalcate de presedinte vor figura in cererea care va fi adresata Parlamentului si Curtii Constitutionale: \”Totul se face in scris, vorbele se uita. Nu vreti sa le vedeti scrise?\”, a raspuns el intrebarilor jurnalistilor.

Cei doi estimeaza ca documentul va fi gata intr-o saptamana, iar ulterior va avea loc o discutie in grupurile parlamentare reunite si, “daca grupurile vor asuma aceasta propunere, aceasta va fi initiata, pe traseul parlamentar stabilit de Constitutie”. Crin Antonescu a mai spus ca USL isi propune sa initieze o larga dezbatere publica in legatura cu acest act politic si, in cursul acestei dezbateri publice, in functie de calendarul ce va fi stabilit, sa se incerce conturarea in jurul acestui demers a unui larg curent public.

Liderii USL sustin ca, tinand cont de aceste lucruri, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a Uniunii, un raport fundamentat cu privire “la aceste actiuni grave”, care, in opinia lor, incalca prevederile Constitutiei.

Raportul va trebui sa contina o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutie.

Dupa experienta din 2007, cand majoritatea parlamentara de atunci a votat

suspendarea presedintelui Traian Basescu, pentru ca insa apoi poporul sa il reconfirme, prin vot, in functie, actiunea de acum este sortita din start esecului. Iar aceasta pentru ca PDL si minoritatile detin majoritatea in Parlament. Insa bagatelizarea subiectului cu suspendarea sefului statului poate institui un precedent periculos. In aceeasi maniera, Opozitia – oricare va fi ea – va putea incepe si ea dupa 2014, la incheierea mandatului actualului presedinte, joaca de-a suspendarea, un exercitiu unic in tarile democratice.

Administratia Prezidentiala nu comenteaza subiectul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.