John Fleming i-a prezentat presedintelui Traian Basescu proiectele companiei Ford la Craiova

In pofida crizei economice, Ford isi va pastra angajamentele asumate in privinta locurilor de muncÄ? de la Craiova, a investitiilor si capacitatii de productie, i-a asigurat vicepresedintele executiv al Ford Motor Company si presedintele Ford Europa, John Fleming, pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Emil Boc.

John Fleming le-a prezentat primilor doi oameni in stat – intai la Cotroceni si apoi la Palatul Victoria – rezultatele inregistrate in cadrul procesului de post-privatizare si restructurare a Ford Romania conform contractului de privatizare, precum si la obiectivele vizate in continuare de compania Ford. Presedintele Traian Basescu a precizat ca ii va acorda intregul sprijin pentru proiectele companiei Ford la Craiova. Ford Motor a achizitionat Automobile Craiova in septembrie 2007, in urma unei tranzactii de 57 milioane euro. Potrivit contractului de privatizare al Automobile Craiova, semnat intre AVAS si Ford, compania americana s-a angajat sa atinga un volum de productie de 250.000 de unitati in patru ani, adica pana in septembrie 2011. In caz contrar, va trebui sa plateasca statului roman pana la 25% din valoarea achizitiei. Nivelul sanctiunilor scade la 10% din valoarea contractului daca se produc intre 200.000 si 225.000 de vehicule si la 5% daca se construiesc intre 225.000 si 250.000 de unitati. Pana acum insa, Ford a produs la Craiova numai 400 de masini, din cauza ca Parlamentul a intarziat aprobarea, prin lege, a garantiilor de stat aferente creditului exteren acordat pentru modernizarea fabricii.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, acordul a fost semnat la Bucuresti, pe 21 ianuarie, si vizeaza garantarea 80% a obligatiilor aferente Contractului de finantare dintre Banca Europeana de Investitii si SC Ford Romania SA, in valoare de 400.000.000 euro, pentru modernizarea fabricii de automobile de la Craiova. BEI a acordat imprumutul in conditiile garantarii acestuia de catre statul roman si statul german, cu precizarea ca Ford Romania va plati statului roman, pe toata durata imprumutului garantat, o prima de garantare de 2% pe an.

Legea pentru ratificarea Acordului a fost adoptata de Senat pe 23 martie, cu 73 de voturi pentru, trei abtineri si niciun vot impotriva. Cu o saptamana inainte, deputatii si-au dat acordul pentru acest proiect de lege, insa Camera decizionala a fost Senatul. Presedintele a promulgat imediat legea. La inceputul lunii martie, presedintele Traian Basescu a atentionat Parlamentul sa nu mai intarzie aprobarea garantiilor pentru producatorul american de autovehicule Ford, intrucat risca sa amane producerea noului model, si, implicit, locurile de munca aferente. “Stationarea indelungata a proiectului in Parlament risca sa intarzie lansarea noului proiect, iar asta inseamna locuri de munca\”, a spus seful statului.

Luni, Ford a trecut de la activitatea de asamblare a vehiculului comercial usor Transit Connect la cea de fabricare, odata cu deschiderea sectiei de vopsitorie, cea mai tehnologizata unitate de acest tip pe care Ford o detine in Europa. Pana in prezent, la uzina Ford Romania au fost asamblate pana la 400 de unitati din modelul Transit Connect, cu componente aduse de la fabrica grupului american din Turcia. Ford Romania va incepe in acest an si productia monovolumului de clasa mica B-Max.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.