KPMG: Prioritățile în securitate cibernetică în 2023

Cel mai recent raport KPMG „Prioritățile în securitate cibernetică în 2023” arată că mai mult de o treime (1/3) din organizații consideră că încrederea crescută duce la creșterea profitabilității.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Încrederea este cheia succesului și ea nu se referă întotdeauna la reputație. Creșterea încrederii poate crea avantaje competitive care pot la rândul lor contribui la profitabilitatea companiilor.

Viitorul nostru este dependent de date și infrastructura digitală. În prezent, avem o țesătură complexă de parteneriate public-private, ecosisteme interconectate și infrastructuri informatice. Și, pe măsură ce gradul de interconectare și dependență crește, interesul celor ce vor să atace și să exploateze aceste infrastructuri se amplifică.

Tehnologiile de ultimă generație aduc, de asemenea, noi provocări cu privire la securitate, confidențialitate și etică și ridică întrebări fundamentale privitoare la încrederea în sistemele digitalizate. Acesta este mediul în care comerțul global trebuie să prospere și  ar trebui să gestionăm orice posibil risc sau provocare pe măsură ce inovăm, nu reactiv, atunci când este deja prea târziu.

Raportul KPMG „Prioritățile în securitate cibernetică în 2023” identifică opt aspecte pe care CISO (Chief Information Security Officer) din orice organizație ar trebui să le prioritizeze pe măsură ce caută să accelereze timpii de recuperare, să reducă impactul incidentelor asupra angajaților, clienților, partenerilor de afaceri și depun eforturile necesare astfel încât planurile de securitate să susțină, nu să expună, afacerea.

Raportul explorează, de asemenea, acțiunile cheie pe care CISO ar trebui sa le aplice pentru a face față provocărilor viitoare și pentru a se asigura că securitatea este un element vital, întrepătruns cu structura organizației și care oferă o fundație solidă pentru încrederea în companie.

Gabriel Tănase

„Putem spune fără niciun dubiu că securitatea cibernetică a devenit un diferențiator în piață și că influența acesteia în guvernanța oricărei organizații va deveni din ce în ce mai amplă”, spune Gabriel Mihai Tănase, partener, Tehnologie și Securitate Cibernetică, KPMG în România. „Și nu este vorba doar de guvernanța corporatistă”, continuă el. 

„Organismele de reglementare din toată lumea (în creștere și în România în ultimii ani) sunt din ce în ce mai interesate de securitatea cibernetică a sistemelor și rețelelor IT indiferent unde sunt localizate (în interiorul perimetrului organizațional sau externalizate la terți)”, concluzionează Tănase.

Ultimii trei ani au adus noi provocări unei lumi aflate în continuă schimbare (și regiunii noastre geografice în special): Pandemia COVID-19 (care a mutat o mare parte din forța de muncă într-un mediu de lucru hibrid casă-birou, mărind astfel perimetrul pentru atacurile cibernetice) a fost urmată de războiul din Ucraina, care a generat o creștere a atacurilor cibernetice, concentrate în special asupra infrastructurilor critice, dar nu numai. În consecință, probabilitatea de succes a atacurilor cibernetice a crescut substanțial, în special în cazul atacurilor de tip ransonmware. Și tendința aceasta va continua dacă profesioniștii ce lucrează în domeniul securității cibernetice nu vor îngreuna acțiunile hackerilor. Dar acest obiectiv este dificil de atins: Raportul KPMG scoate în evidență că principala provocare  în atingerea obiectivelor legate de securitatea cibernetică este lipsa resurselor și a capabilităților în domeniu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.