Legea ANI, aprobata de Senat. Emil Boc: Cand se doreste, se poate

 

Legea ANI a fost votata cu 78 de voturi pentru, o abtinere si niciun vot impotriva, de plenul Senatului – camera decizionala -, reunit in sedinta extraordinara, marti dupa-amiaza, motiv pentru premierul Emil Boc sa afirme: \”Atunci cand se doreste, se poate!\”.

\”Romania recastiga o parte din credibilitatea pierduta data trecuta, cand legea a fost respinsa. Legea ANI este o lege a Romaniei si in favoarea transparentei declararii averilor demnitarilor. Este o lege ce nu apartine unui partid sau Guvernului, ci tarii\”.

Documentul a fost adoptat de senatorii PDL – care nu au fost, totusi, de acord cu raportul propus de Comisia juridica, cea care i-a eliminat pe liderii de sindicat din categoria persoanelor supuse controlului averilor – si cu voturile senatorilor liberali, care au anuntat ca o vor sprijini, desi \”este cam neconstitutionala\”. Social-democratii au asigurat cvorumul necesar sedintei, dar s-au abtinut de la vot.

Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au adoptat, martea trecuta, cu 9 voturi \”pentru\” si 7 abtineri, raport favorabil la Legea ANI in forma votata de Camera Deputatilor, eliminand insa liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ. Deputatii au adoptat lunea trecuta Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, in sesiune extraordinara, cu 204 voturi pentru, 2 voturi impotriva (liberalii Tudor Chiuariu si Mihaita Calimente) si 2 abtineri. Votul a avut loc prin apel nominal si in absenta din sala a reprezentantilor PSD, care au acuzat neconstitutionalitatea proiectului.

Presedintele Traian Basescu a decis, pe 20 iulie, sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru a discuta legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate. In textul Legii ANI a fost reintrodus termenul de 3 ani in care institutia poate verifica averile dupa sfarsitul mandatului demnitarilor, obligativitatea membrilor Consiliului Economic si Social si a liderilor de sindicat de a publica declaratia de avere, dar si publicarea unui singur formular al declaratiei de avere, care sa puna sub anonimat anumite date cu caracter personal.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.