Limita de viteză pe drumurile expres a crescut la 120 km/h – în așteptarea DEx12

Limita de viteză pe drumurile expres a fost mărită de la 100 la 120 km/h, prin Legea nr. 134/2022, adoptată de Parlament în așteptarea inaugurării primei șosele de acest fel din România: DEx12 Craiova-Pitești (mai precis a doua porțiune din Tronsonul 2 – Lotul 1 fiind deschis circulației în 21 aprilie, iar Lotul 2 urmează în iunie)

Legea nr. 134/2022 pentru modificarea Codului rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 477 și a intrat în vigoare pe 16 mai.

Noua limită de viteză ce se va aplica în cazul circulației pe drumurile expres este acum cu 10 km/h mai mică față de cea de 130 km/h a autostrăzilor, față de 100 km/h, stabilită anterior.

Astfel, în Codul rutier există acum următoarele limite maxime de viteză în afara localităților:

  • 130 km/h – pe autostrazi;
  • 120 km/h – pe drumurile expres;
  • 100 km/h – pe drumurile naționale europene;
  • 90 km/h – pe celelalte categorii de drumuri.

Această limită de viteză este valabilă doar pentru autoturisme și anumite motociclete (categoriile A și B), deoarece, pe drumurile expres, camioanele și autocarele (categoriile C, D, D1) pot circula cu cel mult 100 de km/h. Motocicletele de până la 125 cm3 sau cvadriciclurile (categoriile A1, B1, C1) pot merge cu 85 de km/h.

Iată toate modificările operate în OUG 195/2006 prin Legea 134/2022:

1. La articolul 49, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

(4) Limitele maxime de viteză în afara localităților sunt:

a) pe autostrăzi – 130 km/h;

b) pe drumurile expres – 120 km/h;

c) pe drumurile naționale europene (E) – 100 km/h;

d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

2. La articolul 50, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile de autovehicule prevăzute în anexa nr. 1 sunt următoarele:

a) 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;

b) 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D și categoria D1;

c) 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1;

d) 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.

3. La capitolul V, secțiunea a 4-a „Circulația pe autostrăzi și drumuri expres”, alcătuită din articolul 74, se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice și mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

(2) De asemenea, pe autostrăzi sau pe drumurile expres sunt interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum și cortegiile.

(3) Se interzice circulația, oprirea sau staționarea autovehiculelor pe banda de urgență sau acostament, cu excepția cazurilor justificate, precum și a autovehiculelor cu regim de circulație prioritar.

(4) Circulația autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers.

4. La articolul 102 alineatul (4), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

c) efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

5. La articolul 108 alineatul (1) litera d), punctele 5 și 6 se modifică si vor avea următorul cuprins:

5. circulația sau staționarea pe spațiul interzis care separă sensurile de circulație pe autostradă sau pe drumul expres;

6. staționarea ori parcarea autovehiculelor pe autostradă sau pe drumul expres în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.