Litoralul se deschide de 1 Mai cu Bricul Mircea, autobuze supraetajate si telegondola

Sezonul estival se deschide oficial, de 1 Mai, cu \”Parada Litoralului Romanesc\”, pe traseul Mangalia-Neptun-Eforie-Constanta-Mamaia-Navodari, iar turistii se vor putea plimba cu Bricul Mircea, cu autobuzele supraetajate sau cu telegondola.

Evenimentul este organizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), va incepe la Mangalia si se va incheia in Piateta Cazino din Mamaia. \”In acest an, dam startul sezonului estival pe 1 Mai, pentru ca, in mod traditional, turistii romani alearga spre litoral. Avem obligatia sa organizam un eveniment pe intregul litoral, pentru primii turisti care ne calca pragul in acest an si aleg litoralul romanesc, si nu litoralul altor tari vecine\”, a declarat, joi, Corina Martin, presedintele ANAT si al Asociatiei Litoral-Delta Dunarii. Ea a precizat ca la parada ce va incepe la ora 10:00, in Mangalia, vor participa dansatori si cantareti din zona Dobrogea, chelneri, cameriste, bucatari, ospatari, salvamari din toate statiunile, autobuze supraetajate, motociclete, masini de epoca. Iata programul:

– ora 10:00: parada incepe la Mangalia si va defila prin statiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun si Olimp;

– ora 12:30 – parada ajunge la Eforie Sud, la Targul de Antichitati ANTICA;

– pana la ora 14:00, defilare pe faleza din Eforie Nord;

– parada se indreapta, apoi, spre Constanta si Mamaia, iar la ora 16:00 va ajunge la scena din Piateta Cazino din Mamaia, unde va fi organizat un spectacol multietnic cu ansamblurile Plaiuri Dobrogene, Elpis, Coz Mosak, Tan Yildizi, plus Fanfara Militara.

Turistii au ocazia sa faca o croaziera pe Marea Neagra la bordul Bricului Mircea. Croaziera incepe sambata, la ora 15:00, in Portul Militar Constanta, si se va desfasura pe ruta Constanta – Mamaia si retur, durata fiind de trei ore. Au acces pe punte, in limita celor 130 de locuri disponibile, adultii si copiii de peste zece ani insotiti de adulti. Pretul croazierei este de 150 de lei pentru adulti, cu reducere de 20% pentru copii.

Pe parcursul minivacantei de 1 Mai, turistii pot face si plimbari cu autobuzele supraetajate, cu telegondola si cu vaporasul pe lacul Siutghiol spre Insula Ovidiu.

Turistii vor plati intre 100 si 200 de lei de persoana pentru doua nopti de cazare, in functie de numarul de stele al unitatii hoteliere, pentru sfarsitul acestei saptamani fiind asteptate intre 15.000 si 18.000 de persoane.

 

54% din plaja pregatita pentru cearsafuri, 46% pentru licitatii

Plajele de pe litoral au fost pregatite pentru 1 Mai si predate administratorilor, a anuntat Catalin Anton, responsabilul cu comunicarea din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral (ABADL). Astfel, cele care au contract de inchiriere valabil – adica 54% din totalul plajelor turistice – au fost predate, in perioada 20 – 27 aprilie, catre agentii economici care le administreaza. \”Au fost predate suprafetele aferente celor 21 de contracte de inchiriere dintre Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral si agenti economici. Inainte de predare, ABADL a curatat toate plajele si a colectat nisipul de pe promenada aparut in urma furtunilor din sezonul rece\”, a declarat Anton.

Restul de 46% din totalul suprafetelor de plaja au fost curatate, s-au montat cosuri de gunoi, iar dupa finalizarea licitatiilor pentru inchiriere, aceste suprafete de plaja vor fi predate catre agentii economici care le-au castigat.

Anton a precizat ca, in primele doua zile ale licitatiei (desfasurata intre 26 – 29 aprilie), au fost vizate sectoarele de plaja Agigea, Olimp I si Vama Veche, respectiv, Mamaia I, Mamaia II si Eforie Nord II. Un numar de 72 de sectoare de plaja au fost licitate pentru acestea, fiind depuse 67 de oferte. In final, au fost adjudecate doar 12 sectoare. \”Sectoarele care nu vor fi adjudecate vor face obiectul unei a doua licitatii, ce va fi organizata, cel mai probabil, la jumatatea lunii mai\”, a anuntat Catalin Anton.

Agentii economici care vor castiga sectoare de plaja au posibilitatea sa le administreze pana la 15 octombrie, dar cu obligatia de a pune la dispozitie o suprafata de plaja necesara organizarii si desfasurarii serviciului SALVAMAR si a posturilor de prim-ajutor.

Suprafata plajelor s-a diminuat fata de anul 2006, in unele zone, cu aproape 30%, din cauza factorilor climatici.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.