Lituania a alocat 5 miliarde de euro pentru angajați și angajatori

Guvernul lituanian a aprobat, în 16 martie, un pachet de stimulare economică de 5 miliarde de euro pentru a contribui la atenuarea impactului negativ al crizei provocate de coronavirus asupra lucrătorilor și întreprinderilor.

Planul alocă 1 miliard de euro pentru stimularea economiei și 500 de milioane de euro pentru asistența medical.

  1. Limita de împrumut netă a statului va fi ridicată de la 900 de mil. euro la 5,4 miliarde de euro.
  2. În efortul de a păstra locurile de muncă, guvernul va acoperi până la 60% din costul plății unui lucrător pentru perioada de oprire a producţiei, dar nu mai mult decât salariul minim lunar de 555 de euro.
  3. Lucrătorii independenți care și-au plătit contribuțiile la asigurările sociale vor primi fiecare până la 250 de euro pe lună.
  4. Clienții Ignitis (furnizor de utililăţi cu capital de stat) vor putea amâna plățile sau plăti facturile de energie electrică și gaze naturale în rate.
  5. Planul prevede amânarea sau reprogramarea plăților fiscale pentru întreprinderile afectate de criza coronavirusului, precum și scutirea contribuabililor de amenzi și penalități.
  6. Fondurile de investiții ale UE vor fi realocate către zonele de sănătate, angajare și afaceri.
  7. Limita de garanție pentru Fondul de garantare a creditului agricol și agenția de garantare a creditului de stat INVEGA va fi majorată cu 500 de milioane. euro.
  8. Programele de investiții (1,2 miliarde de euro) vor fi accelerate prin accelerarea plăților și creșterea intensității finanțării.
  9. Planul prevede înghețarea fondurilor din cadrul Programelor de dezvoltare și întreținere și dezvoltare a schimbărilor climatice și pentru accelerarea programului de renovare a clădirilor de apartamente.
  10. Banca Lituaniei urmează să ușureze măsurile de reglementare pentru a crește potențialul de creditare al băncilor cu 2,5 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.