Lucrarile la parcarea de la Universitate nu pot incepe din cauza statuilor

Dupa aproape sase ani de intarziere, prima parcare subterana ce va fi construita de municipalitatea Bucurestilor si anuntata inca de pe vremea cand Traian Basescu era primar general, are de trecut ultimul hop: mutarea statuilor de la Universitate. Operatiunea trebuie sa primeasca acceptul Comisiei Monumentelor Istorice.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marti, ca pentru mutarea celor patru statui de la Piata Universitatii si inceperea lucrarilor la parcarea subterana, municipalitatea mai are nevoie de un aviz de la Comisia Monumentelor Istorice, care se intruneste in sedinta miercuri.

\”Maine, speram sa luam ultimul aviz de la Comisia Monumentelor Istorice pentru mutarea celor patru statui si inceperea lucrarilor la parcarea subterana de la Piata Universitatii. Unii mi-au recomandat sa depozitez aceste statui prin hambare, dar eu am sa le mut in Parcul Izvor\”, a anuntat edilul Capitalei, precizand ca, dupa ce lucrarile vor fi finalizate, statuile vor fi reamplasate la locul lor. Cele patru statui care vor fi mutate ii reprezinta pe Mihai Viteazu, Spiru Haret, Ion Heliade Radulescu si Gheorghe Lazar. Potrivit edilului-sef, operatiunea de mutare va fi facuta pe cheltuiala investitorului. Practic, statuile vor ramane in Parcul Izvor pana cand lucrarile la parcare \”vor intra in subteran\”. Dupa aceea, vor fi reasezate ulterior pe locurile initiale.

Inceperea lucrarilor de constructie la parcajul subteran de la Universitate au fost anuntate de Sorin Oprescu la sfarsitul lunii ianuarie, cand edilul spunea ca singurul lucru ramas nerezolvat inaintea inceperii efective a operatiunilor il reprezinta mutarea celor patru statui aflate in scuarul de la Piata Universitatii, in perimetrul carora se vor desfasura lucrarile pentru parcarea subterana. Dupa doua luni si jumatate, edilul inca mai asteapta avizul Comisiei Monumentelor Istorice. Daca ar fi, insa, sa comparam situatia de acum cu cea de pe vremea fostului primar general Adriean Videanu, care anunta, in fiecare an dintre cei trei de mandat, ca demararea sapaturilor este iminenta, Oprescu “sta”, totusi, inca bine.

Pentru parcajul de la Universitate a fost semnat contractul de concesiune a lucrarilor publice cu investitorul privat, Consortiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL si Simex SA. “Este prima parcare subterana publica din reteaua ce se va naste sub administratia mea si va avea 2 nivele cu 325 de locuri de parcare, din care 300 auto si 25 moto. Perioada contractuala este de 18 luni, dar se incearca finalizarea proiectului in maxim 16 luni”, spera Sorin Oprescu.

In paralel, specialistii municipalitatii lucreaza la formalitatile necesare stabilirii situatiei juridice a amplasamentelor pentru alte 8 parcaje subterane, intocmirea documentatiei cadastrale si intabularea amplasamentelor. Este vorba despre proiectele parcajelor mostenite de pe vremea lui Traian Basescu si care vor fi construite in urmatoarele zone: Esplanada Gara Baneasa – 99 de locuri; Piata Walter Maracineanu – 276 de locuri; Piata Presei Libere – 1.633 de locuri; Piata Alba Iulia – 2.190 de locuri; Edgar Quinet – 405 locuri; Piata Charles de Gaulle – 831 locuri; Piata Dorobanti – 246 locuri; – Piata Revolutiei – Ateneul Roman – 1.637 locuri.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.