Lungul drum al zilei catre casa: romanii s-au intors bara la bara de la munte si de la mare

Cei plecati la munte sau la mare in minivacanta de 1-2 Mai au trait, duminica, acelasi cosmar al traficului rutier pe care il suporta an de an de Revelion si de Pasti: masini in coloana de 8 km pe Autostrada Soarelui, iar pe Valea Prahovei taraindu-se cu viteza de 10-15 km/h.

In ciuda recomandarilor Politiei Rutiere de a folosi rute ocolitoare, conducatorii auto au ales drumul cel mai drept, dar nu si cel mai scurt. Astfel, incepand cu ora pranzului, Autostrada Soarelui si DN1 au fost cele mai aglomerate drumuri din tara, circulatia fiind ingreunata de afluxul de masini ce paraseau litoralul – unde au fost 35.000 de turisti – si statiunile montane, unde gradul de ocupare a fost de 90%. In zilele de joi, vineri si sambata, Dispeceratul de monitorizare a traficului de la Sinaia a inregistrat pe sensul catre Brasov peste 43.000 de autovehicule. Trenurile au fost si ele incarcate, indiferent de ora de plecare spre Gara de Nord, majoritatea studentilor fiind din Bucuresti sau urmand cursurile aici.

Politia Rutiera le-a recomandat soferilor rute ocolitoare pentru a ajunge in Bucuresti, Centrul Infotrafic anticipand ca se va circula cel mai greu pe autostrazi si pe drumurile nationale 1, 6, 5 si 2. Politistii au luat masuri speciale de fluidizare a circulatiei, cu efective marite, echipajele de la sol fiind sprijinite aerian, dintr-un elicopter al Inspectoratului de Aviatie al MAI.

 

Rute ocolitoare dinspre munte spre Bucuresti:

– DN1A Brasov – Sacele – Cheia – Ploiesti – Bucuresti, iar din Sinaia, pe DN 71 Sinaia – Fieni – Targoviste – Baldana, DN7 Baldana – Bucuresti.

– dinspre zona Bran – Moeciu se poate folosi ruta DN73 Bran – Pitesti, A1 Pitesti – Bucuresti sau DN73 Bran – Valea Mare-Pravat – DN72A Valea Mare-Pravat – Targoviste – DN71 Targoviste – Baldana – DN7 Baldana – Bucuresti.

Spre deosebire de alte weekend-uri, cand politistii rutieri din Brasov luau masura devierii traficului rutier spre Bucuresti pe DN1A, acum nu au mai apelat la aceasta masura. Pe sensul de urcare catre munte, circulatia s-a desfasurat in conditii bune.

 

Rute ocolitoare dinspre mare:

– DN2A Constanta – Harsova – Slobozia – Urziceni si in continuare pe DN2 Urziceni – Bucuresti; de asemenea, din DN2A se poate reintra pe Autostrada Soarelui din Slobozia pe DN21, prin Drajna.

De asemenea, s-a circulat in coloana pe DN6 pe segmentul Alexandria – Bucuresti, dar si pe DN65 Slatina – Pitesti (foarte multi automobilisti care vin dinspre judetele Dolj si Olt evita DN6 Alexandria – Bucuresti si se deplaseaza, de regula, pe ruta DN65 Slatina – Pitesti – A1 Pitesti – Bucuresti).

Foarte intens circulate au fost si drumurile care pornesc din punctele de frontiera cu Ungaria (unde, in multe statiuni, s-a deschis sezonul estival), dar mai ales cu Bulgaria (DN5 Giurgiu – Bucuresti si DN39 Vama Veche – Constanta).

La circulatia in coloana, politia le recomanda soferilor sa mareasca distanta in mers intre autovehicule si sa evite depasirile, pentru a preveni producerea unor coliziuni in lant.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.