Lunile preferate de români pentru a-și vinde mașinile second hand

foto: Jean-Mihai PÂLȘU
foto: Jean-Mihai PÂLȘU

Lunile preferate de români pentru a-și vinde mașinile second hand sunt februarie și martie, potrivit unei analize publicate astăzi de platforma online destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second hand Autovit.ro. 

La polul opus, cu cele mai puține anunțuri, este luna decembrie, când românii sunt mai ocupați cu sărbătorile, așa că nu se prea gândesc să-și cumpere mașini.

Studiul Autovit.ro a fost efectuat pe un total de peste 180.000 de anunțuri afișate în intervalul ianuarie – decembrie 2016, respectiv peste două milioane de interacțiuni înregistrate pe platformă între vânzători și cumpărători.

Potrivit documentului, numărul de anunțuri online cu mașini scoase la vânzare crește în primele trei luni ale anului, atingând un apogeu în martie, după care ofertele noi scad încet până în vară. În perioada mai – august, ofertele noi afișate de către vânzători se situează la un nivel constant, dar cu aproximativ 25% mai scăzut decât în martie.

“În perioada toamnei, ofertele noi încep să se înmulțească, startul fiind dat în luna septembrie, iar vârful fiind înregistrat în octombrie. Comparativ, în decembrie numărul ofertelor scade la cel mai mic nivel din întregul an. Dacă cele mai multe oferte de mașini sunt afișate pe Autovit.ro în lunile de primăvară și toamnă, interesul pentru cumpărare este ridicat mai ales în luna octombrie. Cea mai abruptă scădere a interacțiunii între vânzători și cumpărători are loc în iunie, revitalizându-se ulterior. Nici în decembrie, cumpărătorii nu prea sunt interesați de ofertele existente pe piață, aceasta fiind luna în care atât oferta, cât și cererea sunt la un nivel scăzut”, se mai arată în analiză.

În ceea ce privește tipul de autovehicule vândute, studiul arată că modelele coupe sunt scoase la vânzare în special în februarie și martie, iar interesul cumpărătorilor rămâne la un nivel crescut până în mai.

Totodată, în cazul modelelor SUV cele mai multe oferte sunt afișate toamna, în octombrie și noiembrie, iar interesul de cumpărare este în perioada august – octombrie.

Aparținând grupului global Naspers, Autovit.ro integrează anunțuri din următoarele categorii: autoturisme second hand și noi, camioane și utilitare, motociclete, utilaje de construcții și mașini agricole, piese second hand.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.