Lupoaica a schimbat denumirea Pietei Sf. Gheorghe in Piata Roma

Mutarea statuii Lupoaicei din Piata Romana in Piata Sfantul Gheorghe s-a facut cu schimbarea denumirii acesteia din urma in Piata Roma, operatiunea nefiind un moft al autoritatilor, potrivit primarului general Sorin Oprescu, ci o rugaminte a reprezentantilor Ambasadei Italiei la Bucuresti.

Pentru a-si intari spusele, Sorin Oprescu i-a avut alaturi de el, vineri seara, in calitate de amfitrioni la ceremonia de inaugurare a monumentului reamplasat al Lupoaicei pe Giovanni Alemanno, primarul Romei, si pe ambasadorul Italiei Mario Cospito.

Primarul Romei a spus ca monumentul Lupa Capitolina este un simbol comun al originilor statelor roman si italian. \”Atunci cand UE a unit statele si popoarele noastre, aceasta intalnire a fost una venita dupa o separare indelungata\”, a precizat el.

Sorin Oprescu a multumit \”activei si harnicei\” comunitati italiene din Bucuresti, pentru \”lucrurile bune si frumoase pe care le-a dovedit\”, precum si \”municipalitatii Romei pentru frumosul dar primit in urma cu mai bine de 100 de ani\”.

Primarul Bucurestilor a povestit celor prezenti la ceremonie istoria statuii Lupoaicei, facand referire la legenda gemenilor Romulus si Remus \”conceputi in urma legaturii dintre zeul Marte si o vestala virgina, Rhea Silvia\”. \”Cei doi prunci urma sa fie ucisi la ordinul unchiului lor Amulius, care, impreuna cu bunicul lor, Numitor, a mostenit tronul din regatul Alba Longa. Slujitorul care trebuia sa ii ucida pe copii a incalcat, din mila, ordinul primit, si i-a lasat sa pluteasca, intr-un cos, pe raul Tibru. Gemenii au fost salvati si alaptati de o lupoaica, simbol al zeului Marte, care i-a crescut ca pe proprii ei pui. Imaginea lupoaicei care ii alapteaza pe cei doi fii ai lui Marte si ai vestalei Rhea Silvia a devenit un simbol al Romei inca din Antichitate, Cicero mentionand in scrierile sale ca statuia Lupoaicei si a celor doi prunci a fost lovita de fulger in Roma in anul 65 inainte de Hristos. Statuia de bronz a Lupoaicei de pe Capitoliu – Lupa Capitolina, pastrata in prezent in Museo Nuovo del Palazzo dei Conservatori, simbolizeaza originea legendara a Romei, caracterul etern al orasului si al imperiului, puterea de neinvins a acestuia\”, a istorisit Oprescu, precizand ca imaginea lupoaicei cu gemenii, din timpul lui Augustus, a devenit emblema oficiala a statului roman.

 

Statuia a revenit la amplasamentul din 1908

Dupa lectia de istorie oferita bucurestenilor prezenti la inaugurarea monumentului, Oprescu si-a continuat prelegerea aratand ca, in anul 1906, cu ocazia celebrarii a 25 de ani de la incoronarea regelui Carol I, municipalitatea Romei a daruit locuitorilor Bucurestilor o copie in bronz a lupoaicei cu gemeni, care initial a fost amplasata in incinta Arenelor Romane din Parcul Carol. Ulterior, in 1908, statuia a fost adusa in Piata Sfantul Gheorghe, care pe atunci se numea Piata Romei. In anul 1931, statuia a fost mutata pe Dealul Mitropoliei, iar in anul 1965 a ajuns in mijlocul parculetului din Piata Dorobanti. Pentru mai multa siguranta, in anul 1997 statuia a fost mutata in Piata Romana, unde a stat pana la mutarea ei in Piata Sfantul Gheorghe.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.