Maersk se așteaptă la o scădere a cererii globale de containere

Compania daneză A.P. Moller Maersk A/S, ale cărei previziuni sunt considerate un barometru al comerţului mondial, preconizează că cererea globală de containere pentru transportul maritim va scădea, anul acesta, cu 2,5%. Coroborat cu reducerea tarifelor de transport maritim, profiturile sale vor înregistra un declin semnificativ, după câştigurile-record din 2022.

Anul trecut, estimările de profit ale companiei gigant Maersk au fost majorate de două ori, în urmă creșterii cererii şi a perturbărilor din porturi, cauzate de pandemie, care au dus la mărirea tarifelor de transport maritim. Pe fondul temerilor privind evoluţia economiei mondiale şi a inflaţiei ridicate, aceste tarife au scăzut cu aproximativ un sfert, în trimestrul patru din 2022.

Din această cauză, profitul companiei înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) s-a situat, în ultimele trei luni din anul trecut, la 6,52 miliarde de dolari, faţă de 7,99 miliarde de dolari, în perioada similară din 2021, în timp ce analiştii se aşteptau la 6,95 miliarde de dolari. De asemenea, în trimestrul patru din 2022, veniturile au scăzut la 17,8 miliarde de dolari.

Maersk estimează că va înregistra un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) de aproximativ 3-4 ori mai mic (8-11 miliarde de dolari, în 2023, faţă de 36,8 miliarde de dolari, în 2022). „Previziunile pentru 2023 se bazează pe aşteptările ca operaţiunea de corectare a stocurilor se va finaliza, până la 30 iunie 2023, ducând la echilibrarea cererii”, a informat firma daneză, într-un comunicat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.