Mai puține construcții în 2017

Volumul lucrărilor de construcții a fost cu 5,4% mai mic în 2017, ca serie brută, comparativ cu anul precedent, potrivit datelor publicate în 14 febriarie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 24,6% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 17,7%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 21,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,6%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 69,7%.

 Decembrie

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 8% în decembrie 2017 faţă de luna decembrie 2016. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 25,1%. Scăderi au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale cu 19,3%, respectiv cu 2,8%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 80,4%. S-au înregistrat scăderi la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,3%, respectiv cu 2,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 5,6%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 26%. Scăderi au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale cu 21,4%, respectiv cu 4,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 96,3%. La construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale au fost scăderi cu 3,7%, respectiv 2,9%.


În decembrie 2017, faţă de luna noiembrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 22,1%, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 51%, lucrările de reparaţii capitale cu 32,3% şi la lucrările de construcţii noi cu 13%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 26,9%, clădirile rezidenţiale cu 24,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,4%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 26,7% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 11,5%. Construcţiile noi au scăzut cu 1,1%.

Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 16,5% şi la construcţiile inginereşti cu 6,6%. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.