Mai sunt cinci zile de impozite reduse cu 10%

Cinci zile mai au la dispozitie locuitorii Capitalei pentru a-si plati impozitele si taxele locale beneficiind de bonificatia de 10%. Achitarea darilor catre stat se poate face si on-line, non-stop, in unele sectoare. Trabuie sa spunem ca facilitatea se acorda numai persoanelor fizice care platesc pentru tot anul 2010. In caz ca nu sunt achitate anticipat, impozitele si taxele locale pot fi platite in doua transe egale, la termenele scadente, respectiv 31 martie si 30 septembrie.

 

Reducerea de 10% la plata impozitelor si taxelor locale “expira” la 31 martie, astfel ca saptamana aceasta contribuabilii mai au la dispozitie doua zile si in saptamana viitoare trei pentru a “prinde” bonificatia pe ultima suta de metri. Fata de anii trecuti, cand reducerea acordata de Consiliul General era 7%, acum a crescut la 10%.

Primaria Sectorului 2 ofera posibilitatea de plata on-line de acasa sau de la serviciu, ziua sau noaptea. Primul sistem electronic on-line, aplicat la nivel national pentru plata taxelor si impozitelor locale – creat pentru a elimina deplasarile romanilor la ghisee si care le permite achitarea de acasa sau de la serviciu, 24 de ore din 24, din Romania si din orice tara – a fost prezentat “pe viu”, de primarul Neculai Ontanu. Cu aceasta ocazie, edilul a prezentat nu numai cum se face plata cu cardul a darilor catre stat, ci si modul de transmitere a documentelor fiscale on-line, precum si chestionarele de evaluare pe care le-a creat pentru a afla gradul de satisfactie a contribuabililor. “Am intrat intr-o noua era in domeniul taxelor si impozitelor locale, cea in care se pune baza pe respectul fata de contribuabil si pe eliminarea timpului pierdut de acestia”, a declarat Ontanu, inainte de a face demonstratia publica prin care si-a achitat obligatiile fiscale pentru anul in curs.

32 de milioane de lei incasate in Sectorul 3

Contribuabilii din Sectorului 3 al Capitalei au achitat deja, prin Directia de Impozite si Taxe Locale, de la inceputul anului pana in prezent, suma de 32. 017.097 lei, din care 3.107.173 lei pentru parcarile de resedinta. Plata se face la cele trei sedii ale DITL – str. Lucretiu Patrascanu nr. 3-5 (tel. 021.341.17.60); str. Campia Libertatii nr. 36 (tel.021.324.71.94-96); str. Sf. Vineri nr. 32 (tel. 021.327.51.44/46) -, la toate oficiile postale din Bucuresti, precum si la agentiile CEC arondate DITL Sector 3 – Piata Alba Iulia, str. Baba Novac nr. 81-88, bl. B13P nr. 13, bl. 10, bd. Theodor Pallady nr. 67-69, str. Lucretiu Patrascanu nr. 15 bl. MC18, str. Sf. Vineri nr. 23-25, bl. 105C si bd. Camil Ressu nr. 2, bl. R1.

Operativitate in plata darilor catre stat le este asigurata si contribuabililor din Sectorul 1, care au la dispozitie o paleta larga de servicii menite sa limiteze timpul pe care trebuie sa-l piarda cu achitarea lor: plata cu cardul, plata prin ordin de plata sau plata prin mandat postal. Comisionul pentru plata cu cardul este zero, iar operatiunea se poate face cu orice card – de debit sau credit – emis de catre orice banca. Plata se poate face total sau partial, la fel ca in cazul in care se plateste cu numerar si nu se percepe comision suplimentar la efectuarea tranzactiei. Pe langa taxe si impozite, cetatenii isi pot plati si amenzile contraventionale, doar pe baza datelor din procesul verbal.

Cei care doresc sa achite cu numerar o pot face la unul din sediile institutiei, din: Str. Biserica Amzei nr. 21 – 23; Calea Grivitei nr. 208 – 210; Str. Borsa nr. 27; Str. Pajurei nr. 13; Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 9-13; Str. G-ral Berthelot nr. 55.

De vineri, 26 martie, isi vor putea plati taxele prin card si cetatenii din Sectorul 4.

Info-chiosc cu plata prin card, in Sectorul 6

Centrele de colectare a impozitelor si taxelor locale din Sectorul 6 au incasat pana acum 39.589.000 lei, ceea ce reprezinta un procent de 30% din totalul previzionat a se realiza in acest an. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, suma totala a incasarilor din acest an este mai mare cu 6.094.234 lei. In a doua jumatate a lunii februarie si in luna martie a.c., a fost constatata o afluenta mai mare a platitorilor de impozite si taxe. De un real folos s-a dovedit si amplasarea in marile centre comerciale a info-chioscurilor, unde contribuabilii persoane fizice au putut achita impozite pe cladiri, pe terenuri, pe mijloace de transport, taxe pentru parcari si amenzi. De la inceputul anului, prin info-chioscuri au efectuat plati 1.041 contribuabil, iar suma totala colectata este de 182.265 lei.

Prin acest nou sistem informatic, cetatenii din Sectorul 6 isi pot plati datoriile catre bugetul local fara a fi conditionati de un orar strict. Programul „Info-chioscuri cu plata prin card” este primul sistem informatic de acest gen din Europa de Est, ce cuprinde solutii inovatoare pentru plata impozitelor si taxelor locale si a fost lansat de Primaria Sectorului 6 la finele anului trecut, in opt mari centre comerciale de pe raza sectorului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.