Marea disponibilizare incepe cu CFR Marfa

Intens criticata de toata lumea timp de mai bine de un an, dar neaplicata pana acum, marea actiune de disponibilizare a personalului din institutiile bugetare a inceput, marti, cu CFR Marfa, de unde au fost concediati 4.758 de angajati. In total, 10.301 de angajati vor parasi companiile de cale ferata, pana la sfarsitul lui aprilie, potrivit unei hotarari de Guvern adoptate in acest sens, iar platile compensatorii ajung la 152 milioane lei.

 

Potrivit actului normativ, 600 de angajati vor fi disponibilizati de la CFR SA, 236 de la Electrificare CFR, 23 de salariati ai Societatii de Intretinere Mecanizata a Caii Ferate, 44 de la Tipografia Filaret SA, 38 de la Informatica Feroviara, 15 de la Societatea Sere si Pepiniere, 1.100 de la CFR Calatori, 111 de la Societatea de Reparatii Locomotive CFR Brasov, 73 de la Societatea Vanzare Legitimatii Calatorie Voiaj CFR, 41 de la Societatea Exploatare a Vagoanelor de dormit, cuseta, restaurant si bar, 6.700 de la CFR Marfa, 800 de la Societatea de Intretinere si Reparatii Vagoane CFR IRV SA, 500 de la Societatea de Intretinere si Reparatii Locomotive si Utilaje CFR IRLU si 20 de la CFR Ferry-boat.

Platile compensatorii pentru salariatii CFR restructurati sunt in valoare de 152 de milioane de lei.

Cartel ALFA invoca discriminarea

Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA sustine ca salariatii din domeniul feroviar sunt discriminati, intrucat ei sunt sanctionati de doua ori, prin pierderea locului de munca si prin restrangerea cu 8-9 luni a perioadei de acordare a platilor compensatorii. “Consideram ca este nu numai moral, ci si principial ca, odata stabilit in perioadele anterioare cadrul si reglementarile legale privind protectia sociala acordata salariatilor disponibilizati prin concedieri colective, acestea sa nu mai sufere modificari, ci sa fie aplicate cu consecventa si in mod nediscriminatoriu”, se arata intr-un comunicat al Cartel ALFA.

Reamintim ca Executivul a anuntat inca de la inceputul anului trecut ca va face disponibilizari in randul bugetarilor, fara insa a incepe aplicarea acestei masuri de degrevare a cheltuielilor statului, cuprinse si in acordul cu FMI. Numarul concedierilor variaza intre 100.000 si 150.000, dar Executivul nu a luat o decizie clara decat in sectorul Educatiei. Astfel, in afara de hotararea de Guvern privind desfiintarea a 15.000 de posturi didactice din invatamant – si aceasta urmand a fi aplicata abia de la 1 septembrie – nu a fost publicata in Monitorul Oficial decat cea referitoare la companiile de cale ferata.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.