Marfar deraiat, trafic feroviar blocat între Petroșani și Simeria

marfar, tren deraiat 2Un marfar cu 16 vagoane aparținând unui operator privat a deraiat sâmbătă, în zona localității Merișor, județul Hunedoara, locomotiva și cele mai multe dintre cele 14 vagoane care au sărit de pe șine fiind îngropate. Patru vagoane au căzut de pe viaduct într-o prăpastie de 10 metri.  

Din păcate, ambii mecanici au murit.

Traficul feroviar este închis pe ambele duble de circulaţie între Petroșani și Simeria, iar șansele de reluare sunt abia peste câteva luni. Zona este greu accesibilă și trebuie adusă o macara care să ridice vagoanele.

“Locomotiva stă suspendată pe un viaduct, e pericol să se intre în ea, iar vagoanele din urmă o împing”, a spus şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Hunedoara, Lucian Şincovici. El a adăugat că trenul de marfă era gol, dar din vagoanele deraiate a căzut cărbune, ”probabil ceea ce a rămas pe fundul vagoanelor de la descărcare”.

La locul accidentului s-au deplasat trei echipaje SAJ, o autospecială de stingere, o ambulanţă SMURD şi o descarcerare grea.

Zona este greu accesibilă, astfel că scoaterea mecanicilor decedați din locomotivă, de 66 și 51 de ani, a fost extrem de dificilă pentru echipajul de descarcerare.

Potrivit CFR SA, accidentul s-a produs din cauza unei defecţiuni la sistemul de frânare.

Traficul feroviar între Petroşani şi Simeria va putea fi reluat abia după ce viaductul pe care a avut loc deraierea va fi refăcut, ca şi infrastructura feroviară afectată.

”Sunt oprite trenuri, cele care erau în mişcare la momentul producerii accidentului, în gările din Petroşani şi Subcetate, iar cele care urmau să tranziteze judeţul Hunedoara sunt deviate pe rute ocolitoare Orşova-Filiaşi-Caransebeş”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.

marfar, tren deraiat 2

La locul accidentului este aşteptată o drezină care să ridice fiecare vagon şi să elibereze calea ferată.

Prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat că va face toate demersurile necesare pentru ca evaluarea siguranţei feroviare în zona Merişor şi reparaţiile la calea ferată să fie realizate cât mai repede.

”Voi discuta cu cei de la CFR începând de luni să vedem în ce stadiu sunt, cum şi-au făcut evaluările şi să scurtăm cât se poate de mult timpii pentru refacerea situaţiei. Părerea mea este că, după ce ancheta de la faţa locului va avea rezultate şi după ce specialiştii de la CFR vor face evaluările necesare, vom avea un rezultat serios. E foarte greu de spus cât va dura. Până nu se vor face reparaţiile, e clar că va fi întrerupt traficul. Linia este nefuncţională, traficul este blocat”, a spus prefectul de Hunedoara.

Investigații

La fața locului au fost deschise mai multe investigații. Poliţiştii hunedoreni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Ancheta finală privind cauzele accidentului va făcută de o comisie a Ministerului Transporturilor

”Noi asigurăm locul faptei, efectuăm cercetarea la faţa locului. Se investighează cauzele care au condus la producerea accidentului”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara cercetează şi ei accidentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.