Masinile vor fi dotate cu eCall, dispozitivul de apelare automata la 112

Proprietarii de autovehicule pot opta pentru introducerea unui dispozitiv la bordul masinii, care va apela automat numarul de urgenta 112 in caz de accident rutier, Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor, semnand, marti, la Bruxelles, un memorandum in acest sens.

Alaturi de Romania, memorandumul a fost semnat de Malta, Polonia, Belgia, Danemarca si Luxemburg. Denumit eCall, dispozitivul va indica exact locul producerii accidentului. \”La nivel european, se doreste dotarea autoturismelor cu acest dispozitiv astfel incat, in caz de accident, sa se emita un semnal catre cea mai apropiata centrala de interventie de urgenta. Semnalul va transmite atat caracteristicile tehnice ale autovehiculului, cat si zona precisa a accidentului. Declansarea sistemului poate fi automata sau manuala\”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Comunicatiilor.

Inainte ca eCall sa devina total operational pe tot cuprinsul UE, tarile care vor implementa faza pilot a sistemului eCall in Europa trebuie sa realizeze teste practice si sa stabileasca standarde comune si linii directoare in scopul functionarii armonioase a sistemului. \”Deja au fost lansate programe pilot in Finlanda, Republica Ceha, Germania, Austria, Italia, Olanda\”, se precizeaza in comunicat.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale si tehnologiei informatiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.