Mercedes-Benz Vans: Vision URBANETIC este viitorul mobilității urbane

Mercedes-Benz prezintă Vision URBANETIC, un concept revoluționar de mobilitate, ce depășește ideile deja existente cu privire la autovehiculele autonome. Vision URBANETIC elimină delimitările dintre transportul de persoane și cel de mărfuri.

Iată precizările, în comunicatul remis redacției:

Astfel, permite transportul la cerere, eficient și sustenabil al persoanelor și mărfurilor, utilizând o abordare inovatoare pentru a răspunde cererii orașelor, a diverselor sectoare de activitate, dar și a locuitorilor și călătorilor. Acest concept ajută la diminuarea fluxurilor de trafic, eliberează infrastructura din oraș și contribuie la îmbunătățirea calității vieții urbane.

„Ne îndreptăm în direcția bună, din toate punctele de vedere. Nu mai privim mobilitatea doar din perspectiva autovehiculului, ci mai degrabă ca o rețea organică, un organism extrem de eficient care ține orașul în mișcare și facilitează o calitate ridicată a vieții. Avem nevoie de mai multă eficiență, flexibilitate, sustenabilitate. Așadar, pentru a putea contura mobilitatea viitorului, trebuie să gândim într-o manieră mult mai conectată și să depășim granițele tradiționale ale activităților pe care le implementăm. Vision URBANETIC reprezintă mai mult decât un simplu autovehicul. Vision URBANETIC este parte a unui ecosistem urban care îndeplinește cerințele utilizatorilor, a operatorilor și mai ales a orașelor. Noi nu mai suntem doar un producător de autovehicule comerciale ușoare, ci un furnizor de servicii de mobilitate, care oferă utilizatorilor soluții integrate. Vision URBANETIC îndeplinește toate aceste cerințe, într-o manieră remarcabilă”, a declarant Volker Mornhinweg, Director General al Mercedes-Benz Vans.

În centrul acestui concept se află ideea de sharing – pasagerii care au o destinație similară călătoresc în același autovehicul, companiile din diferite sectoare de activitate transportă bunurile în aceleași autovehicule. Asociat cu transportul complet automatizat și fără șofer, Vision URBANETIC reduce traficul, emisiile și contribuie la îmbunătățirea calității vieții urbane. Drumurile și zonele de parcare pot fi eliberate, creând un spațiu nou pentru proiectarea și designul urban.

„Vision URBANETIC este un concept complet nou de mobilitate configurat special pentru nevoile reale, precum și pentru eficiență și durabilitate. În timpul traficului aglomerat de la orele de vârf, de dimineața devreme și după-amiaza târziu, flota poate fi echipată cu mai multe module de transport persoane. În alte intervale ale zilei, sistemul ar fi utilizat, în principal, pentru transportul mărfurilor cu modulul furgon. Sistemul de conducere electric și silențios favorizează utilizarea autovehiculului pentru livrari la ore târzii sau pe timpul nopții”, declară Gerd Reichenbach, Directorul de Strategie al Mercedes-Benz Vans.

Vision URBANETIC oferă pasagerilor o nouă dimensiune în comunicare. Vederea panoramică de 360° asigurată de plafonul transparent arată cele mai importante informații, cum ar fi opririle sau alte informații utile despre oraș și împrejurimile acestuia. Proiecțiile realizate prin realitatea virtuală pot oferi pasagerilor recomandări de itinerarii pentru alte destinații turistice, direct pe telefonul mobil.

Acestea se bazează pe preferințele individuale ale pasagerilor și țin cont de profilul utilizatorului. De exemplu, sistemul oferă cea mai rapidă rută pentru navetiști, ruta cea mai economică din punct de vedere costuri sau o rută cu o varietate de obiective turistice.

Fiind parte dintr-un sistem holistic de soluții, Vision URBANETIC abordează viitoarele provocări urbane și oferă soluții inovatoare. Conceptul vizionar se bazează pe un șasiu autonom, cu transmisie electrică, pe care pot fi atașate diferite module pentru transportul de persoane sau de mărfuri.

Ca autovehicul pentru transportul de persoane, Vision URBANETIC dispune de spațiu pentru 12 pasageri, iar ca modul de transport mărfuri poate transporta până la zece europaleți, spațiul de încărcare având o lungime de 3,70 m, iar lungimea totală a autovehiculului de 5,14 m.

Totodată, acest concept dispune de o infrastructură IT încorporată, care analizează, în timp real, cererea și oferta dintr-o zonă delimitată. Rezultatul este o flotă autonomă, cu trasee planificate flexibil și eficient, conform necesităților de transport. Toate aceste caracteristici poziționează Vision URBANETIC ca un concept inovator al viitorului mobilității urbane.

Datorită rețelei complexe, a evaluării informațiilor locale, precum concerte sau evenimente, și a controlului inteligent, sistemul nu doar analizează nevoile curente, ci învață din ele. Astfel, poate anticipa și reacționa la viitoare nevoi, facilitând optimizarea proceselor, diminuarea timpilor de așteptare și livrare și evitarea ambuteiajelor.

De exemplu, sistemul global poate folosi informațiile colectate de centrul de control al vehiculului – care centralizează și analizează cererile – pentru a identifica un grup de oameni dintr-o anumită zonă și trimite un autovehicul, pentru a răspunde rapid și eficient cererii ridicate de transport. Sistemul poate așadar să acționeze flexibil, nefiind bazat pe trasee rigide sau orare fixe.

Complet conectat, parte a unui ecosistem complex

Mercedes-Benz Vans are un obiectiv ambițios prin Vision URBANETIC: transportul mai multor oameni și mărfuri, cu ajutorul unui număr redus de autovehicule, pe o infrastructură de drumuri neschimbată, pentru a elibera centrele orașelor și pentru a răspunde în continuare cererilor de mobilitate în creștere și nevoilor clienților.

Astfel, ar fi îmbunătățită calitatea vieții urbane – transport flexibil și confortabil de persoane, transport de mărfuri eficient și sustenabil, emisii sonore și poluante semnificativ reduse și mai multă libertate în planificarea urbană.  

Ca autovehicul complet conectat, Vision URBANETIC face parte dintr-un ecosistem în cadrul căruia cererile de mobilitate, atât de natură comercială, cât și privată, sunt transmise digital. Vision URBANETIC centralizează aceste cereri și le îndeplinește cu ajutorul unei flote extrem de flexibile, contribuind astfel la optimizarea folosirii resurselor.

Două module pentru transport persoane și mărfuri

Pentru a atinge acest nivel de flexibilitate, Vision URBANETIC este dotat modular, în funcție de scopul utilizării. Ca autovehicul de transport pentru persoane, Vision URBANETIC dispune de spațiu pentru 12 pasageri. Modulele pot fi schimbate automat, în doar câteva minute, sau manual. Sistemul este bazat pe o platformă autonomă pe care sunt fixate modulele.

Această platformă include toate funcțiile de conducere, astfel că șasiul autonom se poate deplasa către următoarea destinație fără un modul atașat. Acțiuni ca virarea, frânarea sau accelerarea sunt realizate în condiții de siguranța absolută.  

Modulul cargo are rolul unui furgon convențional de mărfuri. Datorită podelei variabile de încărcare, spațiul de încărcare poate fi împărțit în două nivele, permițând transportul a până la zece europaleți, și are un volum de 10 . De asemenea, autovehiculul poate fi dotat cu sisteme automatizate de depozitare marfă și folosit ca stație mobilă pentru livrări.

Mai multă libertate în ceea de privește design-ul interior

Datorită operării complet autonome, costurile sunt reduse semnificativ cu Vision URBANETIC. Mai mult, cu excepția ciclului de încărcare pentru bateria electrică și a perioadelor de mentenanță, fiecare autovehicul poate fi folosit 24 din 24, 365 de zile pe an. Acest lucru înseamnă operațiuni profitabile pentru furnizorii de transport public, care nu ar fi posibile cu un șofer.

De asemenea, acest concept reprezintă o soluție pentru cerererea din ce în ce mai mare din sectorul logistic – lipsa șoferilor, întrucât companiile se află deja în dificultate în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. În acest context, o publicație comercială germană a votat „Fahrermangel” (lipsa șoferilor) ca fiind Cuvântul Anului 2017 în sectorul Logistic.

Absența cabinei șoferului oferă și mai mult spațiu interior. Volanul, pedalele, bordul și întregul cockpit vor rămâne de domeniul trecutului. Spațiul poate fi așadar folosit pentru a permite transportul unui volum mai mare de mărfuri sau a unui număr mai mare de pasageri.

Pe șantier sau în oraș

Arhitectura sistemului conceptului autonom Vision URBANETIC asigură o adaptare continuă a traseului, folosind informații din trafic în timp real. Gestionarea flotelor face de asemenea parte din sistemul IT, acesta fiind accesibil chiar și în zone restricționate, precum șantierele, aeroporturile, dar și în traficul rutier.

Sistemul cu propulsie electrică a Vision URBANETIC înseamnă mobilitate cu zero emisii, fiind astfel autovehiculul perfect pentru centrele orașelor și pentru zonele cu acces restricționat. Transmisia electrică silențioasă dispune și de opțiuni noi pentru livrări la ore târzii sau pe timpul nopții, având așadar un potential comercial major.

știgă încrederea prin intermediul comunicării active cu lumea exterioară

Multe persoane încă privesc vehiculele autonome cu scepticism. În acest context, Vision URBANETIC implementează o nouă abordare, mai ales în ceea ce privește modulul pentru transport de persoane. Vehiculul folosește mai multe camere și sisteme de senzori pentru a analiza în întregime împrejurimile, comunicând activ cu exteriorul. Printr-un ecran mare, poziționat pe partea frontală a autovehiculului, pietonii care traversează strada sunt informați că autovehiculul a observat prezența lor.  

O altă caracteristică importantă o reprezintă sistemul digital de semnalizare, dispus pe ușa laterală. Sute de unități de iluminare afișează, pe flancuri, conturul persoanelor care se apropie, semnalizându-le faptul că au fost observați.

Modalități de utilizare ale Vision URBANETIC

Serviciile de car-sharing și asocierea dintre VIA și Mercedes-Benz Vans pentru start-up-ul ViaVan oferă o perspectivă asupra viitorului mobilități urbane. Vision URBANETIC este încorporat într-un ecosistem care înglobează nevoile de mobilitate cu capacitatea autovehiculelor. Pasagerii vor putea face rezervări online, în timp ce călătoriile vor fi optimizate din punct de vedere traseu și puncte de preluare. Conceptul de design interior al Vision URBANETIC oferă multă flexibilitate. De exemplu, dacă există  nevoia de a transporta cât mai multe persoane, modulul tourer poate acomoda până la 12 persoane.

Vision URBANETIC este o opțiune de transport atractivă și pentru navetiști datorită programelor și rutelor flexibile. Aceștia pot renunța la propriul lor autovehicul fără a fi nevoiți săși restricționeze mobilitatea, Vision URBANETIC fiind disponibil constant, chiar și în intervalele din zi în care autobuzele și trenurile circulă mai rar.

Vision URBANETIC stabilește noi standarde din punct de vedere infotainment. Conectivitatea completă a autovehiculului este la fel de sigură ca opțiunile personalizabile de divertisment pentru pasageri. Pe baza profilului de utilizator, pasagerilor le sunt afișate doar informațiile relevante pentru ei. De exemplu, pe durata călătoriei, turiștii pot vedea principalele obiective turistice utilizând realitatea virtuală, în timp ce navetiștii primesc știri despre subiectele de interes.

Cu modulul furgon, care funcționează ca o stație mobilă, Vision URBANETIC poate fi utilizat în serviciile de curierat. Clienții își pot ridica direct bunurile de la un  punct de colectare și la ora stabilite individual, serviciu prin care sunt satisfăcute nevoile consumatorilor de a dispune de un termen de livrare flexibil, de servicii sigure și transparente, cât și de evitarea tentativelor multiple de livrare.

Automatizarea spațiului de încărcare, planificarea optimizată a rutelor și integrarea completă a tehnologiei în sistemul de management al bunurilor din cadrul companiilor de curierat și livrări (CEP) aduc noi îmbunătățiri din punct de vedere eficiență. Mai mult, conectivitatea digitală permite servicii de livrare transparente și modificări de ultim moment ale orei și adresei de livrare, dacă este cazul.

Digitalizarea completă și conectarea tuturor proceselor permit Vision URBANETIC să grupeze toate livrările de ultimă oră, oferind o soluție interconectată pentru toate companiile de curierat. De asemenea, sistemul de conducere electric îi permite autovehiculului să circule în zonele urbane fără a produce poluare fonică sau emisii de CO2.

Există multiple opțiuni de utilizare ale modulului furgon al Vision URBANETIC, cum ar fi transportul de materiale pentru comercianți. Comenzile de ultimă oră și livrările la timp sunt complet autonome și vor deveni un standard pentru companiile mici, contribuind la creșterea productivității.

De asemenea, Vision URBANETIC este extrem de util în aprovizionarea rețelei companiilor de retail și distribuție. În calitate de depozit mobil de livrare, oferă o flexibilitate mai mare în expediere și o disponibilitate mai rapidă a bunurilor, reduce fluctuațiile comenzilor sau blocajele la depozitare. Astfel, acesta răspunde necesităților centrelor de distribuție mai mici, descentralizate care, din cauza spațiului redus de depozitare, transmit condițiile de livrare necesare în ultimul moment.

Noul concept al spațiului de încărcare al modulului furgon contribuie la creșterea eficienței. Datorită unui sistem inteligent de încărcare și a podelei flexibile „Cargo Flex Floor”, Vision URBANETIC poate transporta până la zece europaleți, amplasați pe două niveluri. Dacă este necesară o înălțime maximă a spațiului de încărcare de 2.03 m, podeaua intermediară poate fi pliată lateral. Rolele de șenilă pneumatice din podeaua intermediară și cele din podeaua principală ușurează încărcarea și descărcarea mărfurilor grele. Volumul furgonului este de 10 , echivalentul unui autocamion mare, dar mult mai compact.

Structura complet conectată a autovehiculului permite Vision URBANETIC să se integreze în rețeaua digitală, asigurând astfel o logistică a mărfurilor în totalitate autonomă. Această gamă de posibile servicii viitoare include monitorizarea detaliată a expedierii, monitorizarea cu precizie a temperaturii în timpul transportării și a posibilelor daune ale bunurilor fragile.

Sistemele electronice sofisticate înlocuiesc contactul vizual

Comunicarea în trafic nu se rezumă doar la indicatoare și semne de circulație, conducătorii de autovehicule comunicând între ei prin semne sau chiar contact vizual. Vision URBANETIC vine cu o interfață inovatoare om–mașină (HMI), care facilitează comunicarea și posibilele interacțiuni dintre autovehicul, pasageri, cicliști și mediu.

Ecranele LED din modulul tourer permit pasagerilor să identifice autovehiculul Vision URBANETIC alocat lor. Camerele din partea dreaptă a autovehiculului și senzorii 360° detectează pietonii sau cicliștii din imediata vecinătate (o distanță cuprinsă între 30 de centimetri și 2 metri), iar sistemul digital utilizează LED-urile de la exterior pentru a proiecta silueta persoanei în partea laterală a autovehiculului.

O interacțiune complexă conferă încredere în conducerea autonomă

Vision URBANETIC folosește comunicarea de tip mașină-mediu, prin intermediul unei platforme standardizate, pentru a interacționa cu alte autovehicule și participanți la trafic și pentru a identifica semnele de circulație. Interacțiunea cu pasagerii este mai complexă, deoarece are la bază comunicarea umană.

Pentru a crește încrederea și a reduce incertitudinile privind conducerea autonomă, interfața om–mașină (HMI) a Vision URBANETIC trebuie să se asigure că toate procesele, de la rezervarea călătoriei și până la coborârea pasagerului la destinație, sunt cât se poate de simple și explicite. Rezervarea călătoriei se face prin intermediul unei aplicații, care îi arată utilizatorului punctul de preluare, numărul autovehiculului și avatarul de utilizator. Autentificarea pasagerilor poate fi realizată în mai multe moduri: prin intermediul unei aplicații sau, mai avansat, prin amprentă digitală sau sistem de recunoaștere facială.

Statusul autovehiculului (în așteptare, în circulație) este comunicat celorlați participanți la trafic printr-un afișaj frontal pe grila radiatorului. Atunci când autovehiculul pornește, senzorii semnalizează mișcarea iminentă către ceilalți.

O nouă dimensiune a infotainment-ului

Vision URBANETIC duce la un nou nivel sistemul de infotainment de la bordul modulului tourer. Afișajul 360° instalat în tavan transmite cele mai importante informații de pe traseu, în timp ce elementele de realitate virtuală pentru aplicația instalată pe dispozitivile mobile ale pasagerilor le oferă acestora informații adaptate necesităților și preferințelor proprii – de la punctele turistice din oraș, la alte subiecte de interes personal. Modulul vine cu o gamă  largă de opțiuni disponibile, printre care: sugestiile de traseu, realizate pe baza unor parametri predefiniți și a profilului utilizatorului, cele mai rapide rute pentru navetiști, cea mai eficientă rută din punct de vedere optimizare costuri sau un traseu cu cele mai importante puncte turistice.

De la transportul de mărfuri la cel de persoane

Datorită corpurilor modulare, funcția Vision URBANETIC poate fi schimbată în câteva minute. Opțiunile disponibile sunt un modul furgon, ce oferă eficiență și flexibilitate maximă pentru transportul de mărfuri, precum și un modul tourer, pentru transport persoane, ce oferă confort de primă clasă și mobilitate la cerere.

Modulul furgon are un spațiu generos de încărcare, echivalentul a zece europaleți, spațiu facilitat de podeaua Cargo Flex Floor. Această suprafață de încărcare împarte spațiul pe două niveluri. Dacă în spațiul de încărcare este necesară înălțimea maximă, podeaua de separare poate fi pliată în lateral. Volumul spațiului de încărcare este de 10 , în timp ce lungimea este de 3,70 m, din lungimea totală a autovehiculului de 5,14 m. Modulul furgon vine echipat cu containere standard și stivuitoare prin ușa rotativă din spate.

Modulul tourer oferă spațiu și confort pentru 12 persoane – opt pe scaune și patru în picioare. Secțiunea din spate este un spațiu închis care protejează pasagerii cu un fel de cocon. Aceștia nu pot fi văzuți din exterior și se pot bucura de intimitate. Zona centrală din apropierea ușii este rezervată pasagerilor care stau în picioare, care efectuează călătorii scurte. Secțiunea frontală este deschisă și este înconjurată de elemente de sticlă. Turiștii care stau aici, de exemplu, se pot bucura de vederea orașului.

Estetica întâlnește inteligența: forme neobișnuite și contraste puternice

Designul Vision URBANETIC înseamnă o combinație spectaculoasă de inteligență și estetică. Designerii Mercedes-Benz s-au confruntat cu provocarea de a crea nu numai un limbaj de design și o estetică unice pentru un concept de mobilitate complet nou, ci și să combine platforma de conducere autonomă cu două corpuri utilizate în scopuri complet diferite. În același timp, aceștia au trebuit să realizeze contraste puternice între elementele individuale. Rezultatul este un autovehicul compus din trei elemente diferite, care totuși arată ca un ansamblu, indiferent de combinație.

Un element central al Vision URBANETIC este modulul tourer, care are un limbaj de design caracteristic și proporții neconvenționale. Obiectivul a fost acela de a găsi un nou design exterior și interior pentru o formă de transport de persoane care nu a existat până acum. Designerii au încorporat elemente din arhitectura urbană în design-ul exterior. Aceștia au ales o formă organică cu o structură naturală, ce combină estetica cu un nivel ridicat de rigiditate a caroseriei, folosind cantitatea minimă posibilă de material. Designul exterior are atât un aspect business, cât și deschis, emoțional și confortabil.

O serie de elemente de iluminat diferite de la exterior, oferă autovehiculului un nou mod de a intra în dialog cu lumea din jurul acestuia. O caracteristică deosebită o reprezintă sistemul de recunoaștere facială.

Interiorul este o experiență digitală care folosește mijloace de comunicare inovatoare și inteligent interconectate pentru a oferi constant pasagerilor informații despre traseu, precum și o varietate de opțiuni de divertisment pentru a face călătoria cât mai plăcută. Acest lucru este posibil datorită unui ecran 360°, care poate afișa de la informații despre opriri, până la informații despre puncte de interes din apropiere sau jocuri. Datorită realității virtuale, pasagerii pot aduce acum orașul în interiorul autovehiculului. Această caracteristică oferă posibilitatea de a explora împrejurimile pe durata călătoriei.

Viitoarele concepte de mobilitate interconectează diferite moduri de transport pentru a crea o ofertă holistică

Mai puțin trafic și zgomot asociat cu un nivel în creștere al mobilității – viziuni asupra orașului anului 2036, ca Vision URBANETIC, promit o mai bună calitate a vieții pentru toți. Traficul funcționează conform unei noi ordini fundamentale. Transportul persoanelor și al bunurilor s-a separat, în mare parte, de rețeaua de trafic din prezent. Mobilitatea nu mai este definită de întrebarea cum să ajungi cel mai bine de la punctul A la punctul B cu mijloace de transport predefinite. Conceptele viitoare de mobilitate, cum este Vision URBANETIC, vor schimba în mod fundamental perspectiva și vor pune accent pe modul de acoperire a unei rute, utilizând o combinație preferată de moduri diferite de transport cât mai confortabil, ieftin și rapid posibil.

Un sistem complet de soluții pentru serviciile oferite de transportul public local, cum ar fi autobuzele și metroul, și de serviciile de sharing, de la microbuze până la biciclete și mersul pe jos. Sistemul holistic calculează traseul și oferă posibilitatea de a rezerva locul și de a plăti călătoria. Aceste ghiduri de mobilitate electrică pentru mediul urban servesc ca interfețe între diferiții furnizori de transport. Acestea permit călătorilor nu doar să acceseze orarele și să rezerve bilete în timp real, ci și să își planifice călătoria mai departe prin taxi, autobuz, autoturism sau Vision URBANETIC. Sistemul elimină împărțirea strictă pe diferitele moduri de transport.

Un concept de mobilitate precum Vision URBANETIC poate fi aplicat în diferite orașe și poate fi adaptat cu succes specificului fiecăruia.

Mai multe informații despre Mercedes-Benz Vans Romania sunt disponibile online la: http://www.mercedes-benz.ro/content/romania/mpc/mpc_romania_website/rong/home_mpc/van.html

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.