Metroul inchis pe 18 martie

In plina criza economica si cu disponibilizari masive la orizont, sindicalistii de la Metrou cer salarii mai mari. Liderul lor, Ioan Radoi, a anuntat, marti, declansarea grevei generale pe 18 martie, cand trenurile nu vor circula intre orele 04.00 – 16.00. Pana atunci insa, el mai spera ca autoritatile ii vor chema pe sindicalisti la negocieri pentru acordarea majorarilor salariale.

 

Protestatarii vor trece direct la greva, fara sa apeleze la alte forme preliminare, intrucat considera ca li s-a conferit acest drept din partea instantei de judecata, care, prin hotarare definitiva, a decis ca greva generala din luna noiembrie a fost legala. Verdictul a venit in urma cu o saptamana, cand Curtea de Apel a admis recursul formulat de Sindicatul Metrorex, modificand sentinta pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Reamintim ca, in prima zi a grevei generale de anul trecut, pe 17 noiembrie, Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex, a depus doua contestatii in instanta, una pentru suspendarea grevei si una asupra legalitatii protestului angajatilor de la metrou. Pana la sentinta pronuntata de Tribunal, metroul bucurestean nu a functionat nici pe 18 noiembrie 2009, decat de la ora 16.00, ceea ce a dus la blocaje masive ale traficului rutier de la suprafata. Lucrurile s-ar putea repeta acum, cand cei peste 650.000 de calatori vor fi nevoiti sa apeleze la mijloacele RATB, si asa aglomerate.

Ioan Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou, sustine insa ca este dreptul salariatilor de la metrou de a cere cresterile salariale ce se acorda societatilor care nu au datorii la stat. “Prin Legea bugetului, fondul de salarii poate fi majorat cu 3,7% pentru orice societate care nu are datorii fata de stat. Or, Metrorex nu are datorii la stat, dar trebuie sa suportam datoriile unei firme franceze de mentenanta, Alstom. Anual, costurile pretinse de aceasta societate sunt din ce in ce mai mari, in timp ce reparatiile si imbunatatirea conditiilor de munca la Metrou nu se vad\”, a argumentat Radoi intr-o conferinta de presa. Sindicalistii mai spera insa in negocieri cu autoritatile, care “nu au catadicsit sa discute cu angajatii de la Metrou, sa negocieze un nou contract colectiv de munca\”, potrivit lui Ioan Radoi.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Foto: Jean-Mihai PALSU  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.