Metroul pe jumatate in afara grevei

Sindicalistii de la metrou vor decide chiar in preziua grevei daca vor mai declansa protestul, dupa ce Radu Berceanu i-a convins sa astepte aprobarea bugetului Metrorex in sedinta de miercuri a Guvernului.

Greva angajatilor de la Metrou ar putea fi anulata, potrivit ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, daca reprezentantii sindicatelor isi vor respecta angajamentele stabilite in intalnirea cu demnitarul. \”S-ar putea sa nu fie greva la metrou joi, pentru ca maine (miercuri, n.r.) vom adopta bugetul, si apoi se poate negocia contractul colectiv de munca. Fondul de salarii va ramane neschimbat, poate un pic mai mic fata de anul trecut, insa in interiorul lui, dansii (sindicatele de la metrou – n.r.) doresc modificari, prin mutarea unor sume de la sporuri si prime catre salariul de baza, ceea ce pentru noi este in regula\”, a precizat Berceanu, la finalul discutiilor de marti cu reprezentantii transportatorilor.

Potrivit demnitarului, fondul de salarii al Metrorex va ramane cam la acelasi nivel cu cel din 2009. “Sigur ca vom opera niste reduceri de prime si sporturi, dar motivatia grevei nu va mai fi de actualitate. Dupa adoptarea bugetului, se va putea incheia si contractul colectiv de munca pe 2010, astfel incat, joi, metroul ar putea circula normal\’, a spus Berceanu. In bugetul din 2009, cheltuielile cu personalul au fost de 284,577 milioane de lei, din care suma de 195,281 milioane de lei a reprezentat fondul de salarii.

Ioan Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, a declarat, dupa discutii, ca liderii sindicali vor hotari daca renunta la greva generala in functie de decizia guvernantilor privind propunerile lor, precum si de incheierea noului contract colectiv de munca. Discutiile incepute marti cu directorul Metrorex, Gheorghe Udriste, vor continua si miercuri. \”Ne-au pus la dispozitie toate datele lor privind bugetul de venituri si cheltuieli, iar noi, sindicatele, vom veni cu propuneri pentru a ne incadra in buget, iar daca ei accepta aceste propuneri, renuntam la greva\”, a precizat Radoi. Reamintim ca declansarea grevei generale pe perioada nedeterminata era programata sa inceapa joi, 18 martie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.