Microbuz mita

 

Un primar din judetul Iasi a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca a primit mita un microbuz de 42.000 de euro pentru a prelungi termenul de executie la unele lucrari contractate illegal, cazul fiind trimis in judecata. Gheorghe Ancuta, primarul localitatii iesene Siretel, va fi judecat de magistratii Tribunalului Iasi pentru luare de mita si abuz in serviciu, iar sotia sa, Mihaela Ancuta, pentru complicitate la luare de mita, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Alaturi de primar si de sotia sa au mai fost trimisi in judecata Gheorghe Constantinescu si Petru Haganaru, functionari in Primaria Siretel, acuzati de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, precum si Neculai Lupu, administratorul SC \”Aprodex\” SRL, acuzat de dare de mita.

Procurorii anticoruptie il acuza pe Gheorghe Ancuta ca, in cursul lunii octombrie 2007, in calitate de primar al comunei Siretel, judetul Iasi, a decis incheierea unui contract nelegal de lucrari cu o firma al carei administrator era Neculai Lupu, prejudiciind statul cu 212.464,89 lei. Contractul de achizitie publica avea ca obiect executarea lucrarii \”Pod si podete pe drumurile comunale DC149 si DS159 in comuna Siretel, judetul Iasi\”, iar firma lui Neculai Lupu a fost declarata castigatoarea licitatiei in mod nelegal, cu ajutorul presedintelui comisiei de evaluare Gheorghe Constantinescu si a lui Petru Hanganu, membru al comisiei.

Potrivit procurorilor, cei doi au falsificat mai multe acte ce faceau parte din documentatia aferenta contractului de achizitie publica, respectiv procesul verbal de deschidere a ofertelor, raportul de evaluare si listele de verificare a conformitatii administrative, in conditiile in care ofertele financiare ale firmei lui Neculai Lupu depaseau valoarea estimata a contractului si valoarea devizului general. \”Pe parcursul derularii acestui contract, inculpatul Gheorghe Ancuta a primit cu titlu de mita de la inculpatul Neculai Lupu, administrator al firmei beneficiare a contractului, un microbuz in valoare de 144.927,44 lei (echivalentul a aproximativ 42.280 de euro) pentru ca, in calitate de primar, sa aprobe suplimentarea valorii acestui contract, prelungirea termenului de executie, decontarea si receptia lucrarilor la timp si fara obiectiuni.  De asemenea, bunul a fost primit si pentru ca, in cursul lunilor octombrie si decembrie 2007, inculpatul Ancuta Gheorghe sa aprobe acordarea ilegala a unui avans in valoare totala de 373.465,02 lei\”, noteaza procurorii anticoruptie in documentul citat.

Microbuzul a fost inregistrat in patrimoniul unei firme administrate de sotia primarului, \”in baza unui contract de vanzare-cumparare cu valoare zero\”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.