“Microbuzele mortii”

In dimineata zilei de 20 octombrie a avut loc un grav accident de circulatie, soldat cu cinci morti si doi raniti, in localitatea Rupea, judetul Brasov, in zona garii. Pe fondul conditiilor meteo nefavorabile, ploaie si vizibilitate redusa, microbuzul in care se aflau victimele a intrat sub un TIR stationat pe marginea carosabilului. La fata locului au sosit in mai putin de zece minute echipajele de descarcerare si cele SMURD. In microbuz se aflau 13 persoane, transmite Agerpres.

In ultimele patru luni s-au produs mai multe accidente rutiere in care au fost implicate autovehicule tip microbuz. Astfel, la 11 octombrie, doi timiseni au decedat si doi cetateni din Ungaria au ajuns la spital in urma unui accident provocat de neadaptarea vitezei in conditii de carosabil umed, la iesirea din Timisoara. Mai exact, soferul unui microbuz care se indrepta spre Timisoara a derapat si a acrosat un VW Golf, care s-a rasucit pe sosea.

In ziua de 4 octombrie, o masina in care se aflau o femeie si trei barbati, care se intorceau de la o nunta, a lovit, pe o strada din Braila, un microbuz, a acrosat doi pietoni si a rupt o teava de gaze. Accidentul s-a soldat cu ranirea grava a sapte persoane, soferita masinii care a produs accidentul, cei trei ocupanti ai autovehiculului, soferul microbuzului si cei doi pietoni, care au fost transportate la Spitalul Judetean de Urgenta Braila cu cele trei ambulante SMURD sosite la fata locului.
In ziua de 28 septembrie, o persoana a murit, iar alte patru au fost ranite in urma unui accident rutier care a avut loc pe DN 11, in localitatea Lunca Calnicului, si in care au fost implicate un microbuz, in care se aflau cinci persoane, si un TIR. Circulatia pe DN 11 intre Brasov si Sfantu Gheorghe a fost oprita aproape doua ore.

In dimineata zilei de 22 septembrie s-a produs un grav accident de circulatie la iesirea din Zalau. Un microbuz a fost lovit de un alt autoturism si 13 persoane au ajuns la spital. Conform lui Adrian Creanga, subinspector centrul Infotrafic, accidentul a avut loc pe DN1H, la intersectia cu localitatea Firminis, in Salaj. Din primele informatii se pare ca accidentul a avut drept cauza neasigurarea a directiei de mers a conducatorului autoturismului, si, pe de alta parte, neasigurarea in depasire a soferului microbuzului. In microbuz nu erau decat muncitori, nu se aflau copii.

La 20 septembrie, trei tineri care se aflau intr-un BMW X5 au decedat dupa ce masina in care se aflau a fost lovita de un van, in localitatea Cristian. Cauza accidentului a fost viteza excesiva iar vinovat de moartea celor trei tineri se pare ca este soferul microbuzului.

In ziua de 14 septembrie, opt din cele 12 persoane aflate intr-o autoutilitara transport marfa, care s-a rasturnat pe DN2 E85, in localitatea buzoiana Oreavu, au fost transportate la spitalul din Ramnicu Sarat. Autovehiculul era condus de un sofer in varsta de 33 de ani dintr-o localitate prahoveana si transporta la cules de vie 12 zilieri din comuna buzoiana Calvini la Odobesti, judetul Vrancea. Tot la 14 septembrie opt persoane au fost ranite in urma unui accident rutier care a avut loc pe soseaua care face legatura intre municipiile Deva si Hunedoara, dupa ce soferul unei dubite de transport marfa a incercat sa evite un om ce se deplasa pe marginea drumului. Dubita a lovit partea din dreapta fata a unui microbuz plin cu calatori. In microbuz se aflau 16 persoane, dintre care 6 au fost ranite.

La 31 august, un microbuz apartinand unei firme din Braila in care se aflau 15 persoane a fost implicat intr-un accident rutier in localitatea buzoiana Spataru. In urma impactului cu un autoturism inmatriculat in judetul Calarasi, soferul microbuzului si un pasager din autoturism au fost raniti. Se pare ca soferul microbuzului care circula pe directia Braila-Bucuresti nu a acordat prioritate, iar soferul autoturismului se afla in stare de ebrietate.

La 26 august s-a produs un accident rutier pe DN 1, in vecinatatea unei benzinarii din orasul Otopeni. Evenimentul s-a soldat cu trei morti, intre care si un copil, ocupanti ai unui autoturism Dacia alimentat cu gaz, care a luat foc si a explodat, coliziunea fiind provocata de un microbuz care a patruns pe contrasens din cauza unei defectiuni tehnice. Microbuzul a intrat in coliziune cu alte doua autoturisme – Dacia in cauza si un Renault Laguna – si s-a rasturnat.

In data de 23 august, un numar de 11 persoane au fost ranite in apropierea localitatii galatene Foltesti, dupa ce un microbuz a acrosat din lateral un autoturism si s-a rasturnat intr-un sant. Microbuzul, care venea dinspre Galati, a intrat pe contrasens, a acrosat din lateral un autoturism, care circula regulamentar, si-a continuat drumul si apoi s-a rasturnat intr-un sant de pe marginea soselei.

La 15 august, soferul unui microbuz care efectua o cursa regulata de transport pe relatia Bistrita – Oradea a produs un accident de circulatie pe DN 17, dupa ce si-a luat pentru o clipa ochii de la drum, pentru a cauta un obiect aflat pe bordul masinii. Soferul neatent a intrat intr-o masina aflata in fata sa, care incerca sa intre intr-o curte si in care se aflau patru persoane. Doua femei din masina lovita de microbuz au suferit rani usoare in urma acestui accident rutier, fiind transportate la spital pentru investigatii suplimentare.

Un accident extrem de grav prin numarul de victime omenesti s-a produs la 14 august cand, in jurul orei 14:00, un tren s-a ciocnit cu un microbuz in apropiere de comuna Scanteia, judetul Iasi, dupa ce soferul microbuzului nu a respectat semnalele acustice de la trecerea peste calea ferata. In microbuz erau 16 persoane care se deplasau spre comuna Scanteia. Soferul Razvan Petrisor Apostol a fost cea de-a 14-a persoana decedata in accident, dupa ce 11 pasageri au murit pe loc, iar alte doua la spital. Doi supravietuitori se afla in stare grava in spital.

La 6 august, o femeie in varsta de 59 de ani din municipiul Bucuresti a decedat in apropierea localitatii Daia, pe sensul de mers spre municipiul Giurgiu, dupa ce autoturismul in care se afla si care era condus de o alta femeie in varsta de 39 de ani s-a rasturnat intr-un sant. Aceasta nu a pastrat distanta laterala dreapta intr-o curba si a intrat in coliziune cu un microbuz condus regulamentar in aceeasi directie de mers.

La 7 iulie, a avut loc un accident, pe DN 17, in afara comunei Scheia, Suceava, din cauza unui cal nesupravegheat. Soferul din comuna Balcauti, in timp ce conducea un microbuz pentru transport persoane, marca Renault Trafic, avand directia de deplasare Stroiesti – Suceava, a lovit un cal nesupravegheat, ce a patruns pe partea carosabila. Soferul a pierdut controlul directiei de mers, autovehiculul izbindu-se frontal de baza coronamentului unui podet de acces spre un drum public de pe sensul opus, dupa care s-a rasturnat.

In ziua de 2 iulie, o persoana aflata intr-un microbuz a fost ranita in urma unui accident rutier produs pe DN 7 (DE 68), in apropiere de Sebes, soldat si cu blocarea traficului in zona pe un sens de mers. Potrivit dispeceratului Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, accidentul s-a produs din cauza nepastrarii distantei corespunzatoare in mers fata de vehiculul din fata. Microbuzul s-a ciocnit de un TIR care circula pe acelasi sens de mers.

***

Grave accidente de circulatie care au implicat microbuze au avut loc pe soselele din Romania si in anul 2008.
La 26 noiembrie 2008, un numar de 19 persoane au fost ranite intr-un accident care a avut loc in apropierea municipiului Iasi. Un microbuz s-a ciocnit cu un SUV Volkswagen Tiguan, dupa ce soferul acestuia din urma a intrat pe contrasens. In urma impactului, 14 adulti si un copil au fost spitalizati iar alte patru persoane, dupa ce au primit ingrijiri, au plecat spre casa.
La 9 octombrie, un numar de sapte persoane au ajuns in stare grava la spital dupa ce un autoturism s-a izbit frontal de un microbuz plin cu pasageri in dreptul localitatii Poieni, judetul Iasi. Accidentul s-a produs din cauza vitezei si a neatentiei unui barbat care conducea un autovehicul Dacia. In urma impactului, pasagerii au fost pur si simplu aruncati din spatele microbuzului, in fata, iar autovehiculul a fost grav avariat.

Un grav accident de circulatie a avut loc si la 15 septembrie 2008 pe DN 7, la Vintisoara, intre un microbuz cu calatori si o autoutilitara de marfa, care transporta insa tot pasageri. In urma accidentului, o persoana care se afla in autoutilitara si-a pierdut viata, iar alte 12 persoane au fost ranite, trei mai grav, iar altele cu leziuni mai usoare.

La 9 septembrie 2008, pe DN 2, la iesirea din localitatea Moinesti, un microbuz in care se aflau 12 persoane s-a rasturnat, dupa ce a fost lovit frontal de un autoturism Dacia, ce venea din sens opus. Toate cele 12 persoane au fost ranite, 10 dintre ele fiind internate la spitalul din Moinesti. Cei doi ocupanti ai autoturismului Dacia au murit pe loc.

La 1 septembrie, noua persoane au fost grav ranite, iar una a murit, dupa ce un microbuz de transport persoane s-a rasturnat, pe E85, in localitatea buzoiana Oreavu. Accidentul s-a produs dupa ce pneul microbuzului a explodat.
La 26 august, trei persoane au murit si patru au fost grav ranite in urma unui accident de circulatie produs pe DN 13 Brasov-Sighisoara, in Padurea Bogatii. Un microbuz pentru marfa, dar care transporta persoane, s-a ciocnit cu un tir, dupa care a cazut intr-o rapa adanca de cativa zeci de metri. §oferul tirului in care a intrat microbuzul a sustinut ca nu a putut evita accidentul, deoarece s-a trezit in fata pe sensul lui de mers cu microbuzul.

La 12 august, un tanar a murit, iar alte sapte persoane au fost ranite in urma unui accident rutier produs in zona localitatii dambovitene Baldana, pe DN 71 Targoviste-Bucuresti. Conform primelor cercetari, un sofer de TIR nu a respectat distanta de mers fata de un atoturism. Incercand sa evite coliziunea, soferul TIR-ului a intrat pe contrasens si a lovit frontal un microbuz Mercedes, in care se aflau noua persoane.

La 2 august, opt persoane au fost ranite, dupa ce un microbuz plin cu pasageri s-a lovit violent de un stalp de energie electrica, iar apoi s-a rasturnat. Accidentul s-a produs pe drumul judetean 282, in localitatea Albesti din judetul Botosani, ca urmare a vitezei excesive intr-o curba.

La 29 iulie 2008, a avut loc un accident pe DN 2A (drumul care face legatura intre Constanta si Harsova), intre localitatile Constanta si Ovidiu, care s-a soldat cu ranirea a 43 de persoane, printre care si cinci copii. In accident au fost implicate 5 autovehicule, printre care si un microbuz ce transporta calatori. Microbuzul se indrepta catre Constanta, iar celelalte patru masini implicate in accident se deplasau in sens opus. Accidentul s-a produs dupa ce soferul unui jeep a incercat sa intoarca pe linia continua. Jeep-ul a fost lovit de microbuz care, in urma coliziunii, s-a rasturnat in afara partii carosabile.

La 15 iulie, in apropierea localitatii Ozun din judetul Covasna, sase pasageri aflati in microbuzul ce facea naveta intre Sfantu Gheorghe si Brasov au fost accidentati, in urma coliziunii autovehiculului cu o alta masina ce circula din sens opus. Accidentul s-a produs din vina soferului microbuzului, care, incercand sa evite ciocnirea cu o Dacia Logan ce franase brusc in fata sa, a virat pe contrasens, unde s-a izbit de o autoutilitara.

In ziua de 18 iunie, o persoana a decedat si alta a fost grav ranita, intr-un accident de circulatie produs pe drumul european ce leaga orasele Jibou si Zalau, intre localitatile Mirsid si Popeni din Salaj.

La 7 iunie, o persoana si-a pierdut viata, iar alte trei au fost grav ranite intr-un accident rutier pe DN 7, in apropiere de Calimanesti, cand un microbuz inmatriculat in judetul Salaj, cu sapte pasageri la bord, s-a ciocnit frontal cu un autotren TIR. Accidentul a avut loc din cauza neatentiei soferului de microbuz, care circula dinspre Sibiu spre Ramnicu Valcea.

In cursul diminetii de 31 mai, un microbuz care venea de la Timisoara si in care se aflau 14 pasageri, a fost implicat intr-un accident rutier pe DE 81, langa Sebes, din cauza unei depasiri neregulamentare. Conducatorul microbuzului a efectuat o depasire intr-o zona interzisa unei astfel de manevre, intrand in coliziune cu un autoturism care circula din sens opus. In urma impactului, cei doi barbati care se aflau in autoturism si unul dintre pasagerii microbuzului au fost raniti.

Un grav accident de circulatie, in care au fost implicate o autoutilitara, un microbuz de transport marfa si un autoturism marca Renault s-a produs pe 26 mai, pe DN 1, in localitatea Comarnic, pe sensul Brasov-Ploiesti. In urma accidentului, produs din cauza ca soferul autoutilitarei a adormit la volan, au fost raniti un copil si trei adulti.

Doi barbati si o femeie au decedat, iar un alt barbat a fost ranit grav intr-un accident rutier produs pe 13 mai, pe drumul national 5 Giurgiu-Bucuresti, in dreptul localitatii Daia. In accident au fost implicate un microbuz marca Ford si o Dacia Logan. Microbuzul, care se deplasa pe directia Giurgiu-Bucuresti, a intrat in coliziune cu Dacia Logan, care circula in sens invers. In seara aceleiasi zile de 13 mai, 11 persoane au fost ranite intr-un accident rutier produs pe DN 1B, intre un autoturism Opel Vectra si un microbuz pentru transport persoane. Soferul microbuzului care se deplasa regulamentar in directia Ploiesti-Buzau a lovit din spate autorurismul Opel Vectra, care a franat brusc pentru a face un viraj la stanga.

Doua persoane au decedat si alte sapte au fost grav ranite, in noaptea de 20 spre 21 aprilie, pe DN 1, in dreptul localitatii sibiene Sacel, dupa ce microbuzul in care se aflau a intrat intr-un TIR.

La 17 aprilie, pe DN 2, in zona localitatii sucevene Patrauti, un microbuz marca Ford Club Wagon, condus regulamentar din directia Suceava-Siret, a lovit in plin un autoturism Dacia 1310, care nu i-a acordat prioritate de trecere. Accidentul s-a soldat cu trei morti si trei raniti grav.

Pe 15 aprilie, pe DN 65B, in apropiere de intrarea pe autostrada A1, o autoutilitara a iesit dintr-o curte fara sa se asigure si a intrat in coliziune cu un microbuz plin cu calatori. In urma impactului, zece dintre cele 16 persoane aflate in microbuz au fost ranite.

Patru persoane au murit, iar trei au fost ranite grav, in ziua de 2 martie, pe DJ Galati-Tecuci, dupa ce un microbuz de transport marfa a lovit o masina care a franat brusc (accidentul a avut loc intre localitatile Slobozia Conachi si Schela).
La 3 februarie, cinci persoane au fost ranite, dupa ce un microbuz, in care se aflau 10 persoane, a intrat intr-o Dacie pe DN 71 Targoviste-Bucuresti, in zona localitatii dambovitene Tartasesti. Conducatorul microbuzului nu a pastrat distanta fata de o Dacie, care a vrut sa vireze stanga. Aceasta a incetinit si a fost izbita din spate. Patru persoane din microbuz si una din autoturismul Dacia au fost ranite, fiind transportate de urgenta la Spitalul Judetean Targoviste.

Patru persoane au fost ranite in urma unui accident care a avut loc, pe 22 ianuarie 2008, in Craiova, in care au fost implicate doua autovehicule de transport in comun. Accidentul a avut loc dupa ce soferul unui autobuz de transport persoane a pierdut controlul volanului din cauza unor defectiuni la sistemul de directie si a patruns pe contrasens, unde a intrat in coliziune cu un microbuz cu calatori. In urma impactului, patru persoane au fost ranite.

Un accident de circulatie care a avut loc pe 21 ianuarie, intre localitatile salajene Sinmihaiu Almasului si Poarta Salajului s-a soldat cu moartea unei persoane si ranirea grava a altor cinci. Accidentul s-a petrecut cand un autoturism Logan s-a angajat intr-o depasire neregulamentara si s-a ciocnit frontal cu un microbuz Mercedes, care venea regulamentar din sens opus.

Un accident deosebit de grav a avut loc la 29 noiembrie 2005, cand un microbuz cu 26 de muncitori, majoritatea femei, s-a rasturnat la intrarea in orasul Slobozia. Noua femei si soferul au murit pe loc, iar 13 persoane au fost ranite grav.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.