Migranți exploatați: 38 de arestării în Franța, România și R. Moldova

O anchetă efectuată de Poliția de Frontieră Franceză, Poliția Română și Poliția Republica Moldova, susținută de Europol și Eurojust, a dus la destructurarea unui grup de criminalitate organizată implicat în contrabanda cu migranți, trafic de persoane pentru exploatarea forței de muncă, fraudă prin documente, fraudă de beneficii sociale și spălare de bani, informează Europol, în 25 februarie.

foto: Europol

Potrivit unui comunicat, în 22 februarie, polițiștii din cele trei țări au efectuat, simultan, 51 de percheziții, astfel: 17 în Franța, 14 în România și 20 în R. Moldova.

În urma descinerilor, polițiștii au operat 38 de arestări (28 în Franța, 3 în România și 7 în R. Moldova) și au pus sechestru pe 19 vehicule, inclusiv 15 mașini de lux, 2 jet ski, arme, telefoane, aproximativ 100 000 EUR în numerar. Tototdată, au fost înghețate 11 conturi bancare. 

14 milioane de euro, profit ilegal

Ancheta privind rețeaua criminală a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți neregulați. Aceștia erau cetățeni moldoveni și unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute. Grupul infracțional, organizat de un cetățean român care locuia în Franța, a făcut contrabandă cu cel puțin 40 de cetățeni moldoveni pentru a-i exploata în activitatea de construcții din Franța.

foto: Europol

„Rețeaua criminală a oferit migranților ilegali cărți de identitate și permise de conducere contrafăcute românești, păstrându-și în același timp pașapoartele reale drept garanție. Majoritatea persoanelor de contrabandă aveau un nivel scăzut de educație și, prin urmare, erau mai vulnerabili la exploatare. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi. Companiile mari de construcții și renovări au fost, de asemenea, implicate în schema criminală. Această activitate a fost extrem de profitabilă, fondurile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspecții au „spălat” banii prin intermediul a opt companii de tip shell, majoritatea cu sediul în Franța”, se arată în comunicat.

foto: Europol

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. În ziua acțiunii, Europol a desfășurat un post de comandă virtual, pentru a permite schimbul de informații în timp real între anchetatori, Europol și Eurojust. Analiștii Europol au verificat, de asemenea, informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol, pentru a oferi indicatori anchetatorilor din domeniu.

Ancheta a fost dezvoltată ca parte a echipei operaționale comune EMPACT Doc Fraud. Eurojust a înființat o echipă comună de investigație între Franța, România și R. Moldova, printr-un document semnat în luna mai 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.