Ministerul Economiei vrea 600 milioane euro pe 9,84% actiuni Petrom

 

Ministerul Economiei vrea sa castige peste 600 de milioane de euro din vanzarea pachetului minoritar (9,84%) de actiuni de la Petrom. Anuntul a fost facut la Sibiu, de Ion Ariton, care sustine ca ministerul pe care il conduce si-a facut un calcul si spera ca vanzarea actiunilor Petrom sa fie \”o afacere de succes\”.

 

\”Eu personal, care am fost angajat la Petrom, as vrea sa vindem cu un leu mai mult decat a fost vandut pachetul celalalt de la Petrom\”, a spus ministrul Economiei. El s-a referit la cele 670 milioane de euro obtinute de Guvernul Adrian Nastase la privatizarea companiei, in 2004, cand a vandut 33% din actiuni si a cedat controlul asupra Petrom.

Ministerul Economiei a incheiat, la inceputul lunii aprilie, contractul cu sindicatul de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities si SC Romcapital SA, pentru intermedierea ofertei de vanzare a pachetului de 9,84% actiuni de la OMV Petrom. Renaissance este o banca de investitii rusa, BT Securities este divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, iar EFG Securities este divizia de brokeraj a grupului elen EFG. Oferta financiara depusa la licitatie de castigator reprezinta 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare. La o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.