Misiuni economice în România și Grecia

Președinții Camerelor de Comerț și Industrie din București și Atena au convenit asupra organizării, în regim de reciprocitate, de misiuni economice în România și Grecia, evenimente ce vor oferi celor două comunităţi de afaceri posibilitatea de a relaţiona, a identifica şi a dezvolta proiecte comune.

Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a însoțit în perioada 11-12 septembrie pe Sterică Fudulea, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat (MMACA), coordonator al Departamentului de Comerț Exterior (DCE), în vizita oficială pe care a efectuat-o la Atena (Republica Elenă).

Programul profesional al misiunii economice a inclus întrevederi cu: Yiorgos Tsipras, secretar general în Ministerul elen al Afacerilor Externe, coordonator al relațiilor economice internaționale, Theodoros Fessas, președintele Hellenic Federation of Enterprises (SEV), Elias Athanasiou, CEO al Enterprise Greece, precum și participarea la Seminarul de afaceri româno-elen și la masa rotundă organizată cu antreprenori români din Grecia.

Agenda deplasării la Atena a inclus, de asemenea, o întâlnire cu Nikos Sofianos, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie Atena (ACCI).

Cu acest prilej, în prezența secretarului de stat Sterică Fudulea, a avut loc semnarea acordului de cooperare între Camera bucureșteană și ACCI.

De asemenea, Sorin Dimitriu a subliniat că la nivelul CCIB se analizează oportunitatea deschiderii, în prima parte a anului 2018, a unui birou regional, cu sediul la Atena, care să acopere zona balcanică.

Grație Memorandumului, comunitatea de afaceri bucureşteană va fi informată, prin intermediul CCIB, asupra oportunităţilor oferite de zona centrala si de sud a Republicii Elene în domeniul importului, exportului şi cooperării în diverse sectoare.

Grecia, pe locul 7 în topul investitorilor străini din România

În anul 2016, volumul schimburilor comerciale româno-elene a fost de 1.560 milioane euro, cu 8% mai mult decât în anul 2015.

Exportul a fost de 769 mil. euro, în creștere cu 7% față de 2015, iar importul de 791 mil. euro, în creștere cu 9%.

În primele cinci luni din 2017, volumul schimburilor bilaterale a însumat 688 mil. euro, în crestere cu 9% față de perioada similară a anului 2016, din care exporturile au inregistrat 342 mil. euro (+12%), iar importurile 346 mil. euro (+6%).

Grecia se află pe locul 7 în topul investitorilor străini din România, cu 6.834 firme înregistrate, însumând un capital de 1,8 miliarde euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.