Mitingul de marti: Circulatie blocata si imbranceli cu jandarmii

 

Protestul celor aproximativ 8.000 de sindicalisti ai BNS s-a incheiat, marti, cu o ora mai devreme, dupa un moment tensionat la Ministerul Agriculturii, cand unii sindicalisti au incercat sa forteze cordonul de jandarmi, dar soferii bucuresteni au fost bucurosi ca traficul s-a redeschis la ora 15.00.

In fata Ministerului Agriculturii au protestat 200 de oameni, la ora 14.15, iar unii dintre ei au incercat sa rupa cordonul Jandarmeriei care ii obliga sa ramana pe trotuar. Au existat mai multe imbranceli cu fortele de ordine, dar liderii sindicali le-au cerut sindicalistilor sa ramana pe trotuar. Pe sensul dinspre Piata Universitatii spre Piata Rosetti traficul a fost inchis. Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat ca acolo a fost un spatiu ingust si s-a creat o busculada, dar ca a incercat respectarea spatiului legal, tocmai pentru a nu le da satisfactie celor care, profitand de anumite incidente, sa aiba motiv sa schimbe legislatia si sa restrictioneze dreptul la libera manifestare. \”Dupa incidentele de saptamana trecuta, am transmis mesajul ca riscam sa ne trezim cu legislatie modificata si cu restrictionarea dreptului la libera manifestare\”, a spus Costin.

Protestul a inceput la 12.00, autocarele cu sindicalisti sosind din tara la ora 10.00. Cum nu au primit aprobare pentru stationare si miting in Piata Victoriei, coloanele de manifestanti au marsaluit pe Calea Victoriei, oprindu-se in Piata Revolutiei, de unde aproximativ 200 de persoane au plecat pe Bd. Magheru, la sediul Ministerului Agriculturii, in timp ce restul au ramas in piata, scandand lozinci anti-guvernamentale. Un grup de aproximativ 10-20 de persoane chiar a inceput sa strige \”Blaga, Blaga\”, dar a fost oprit de unii dintre liderii sindicali. Au fost depuse memorii la ministerele Muncii, Administratiei, Agriculturii si Sanatatii, iar o delegatie a protestatarilor a fost primita la Guvern.

La protest au participat sindicalisti din sectoarele transporturilor, constructiilor de masini, posta si telecomunicatii, tipografic, energetic, industria textila, agricultura, banci, sanatatii (Ambulanta si Casele de Asigurari), din administratie publica (penitenciare, siguranta publica, asistenta sociala), industria de aparare, din institutii de cultura si din sectorul gospodariei comunale. In 5 octombrie vor iesi in strada profesorii, iar in data de 7 octombrie se anunta un miting de amploare la care vor participa toate confederatiile sindicale.

Circulatia s-a desfasurat cu dificultate, restrictiile fiind impuse incepand cu ora 10.15, intre Piata Arcul de Triumf, Soseaua Kiseleff, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Piata George Enescu. De la ora 13.30 a fost blocat, progresiv, traficul rutier pe Str. Dem I. Dobrescu, Str. George Enescu, Str. Franklin si Str. Episcopiei, pana la defluirea tuturor participantilor din Piata George Enescu, iar incepand cu ora 14.30, pe banda I de circulatie, traficul a fost restrictionat de la Piata George Enescu pana la Ministerul Agriculturii: Str. Dem I. Dobrescu – Bulvardul Nicolae Balcescu – Bulevardul Carol I.

 

Sindicalistii, la discutii cu Basescu si Boc

Presedintele Traian Basescu i-a primit, marti, la Palatul Cotroceni, pe reprezentantii Corpului National al Politistilor, carora le-a spus, potrivit vicepresedintelui CNP, Constantin Asofronie, ca \”i-a trecut supararea\” pe oamenii legii. Invitatia de la Cotroceni nu a fost insa pe placul organizatiilor sindicale, care l-au acuzat pe seful statului ca actioneaza dupa principiul divide et impera.

Premierul Emil Boc s-a intalnit si el, de la ora 16.00, la Palatul Victoria, cu reprezentantii BNS, la discutii participand si ministrul Muncii, Ioan Botis, precum si reprezentanti ai Ministerului Economiei. \”Guvernul va reorienta cheltuirea banilor cu prioritate catre investitii, locuri de munca si dezvoltare. Scenariile luate in discutie in acest moment tin cont de faptul ca numarul bugetarilor trebuie limitat la 1,29 milioane persoane, iar fondul de salarii nu poate depasi 39 miliarde lei, in limitele deficitului bugetar de 4,4 % convenit cu Fondul Monetar International pentru anul 2011\”, a afirmat Boc, dupa intalnire. La inceputul lunii octombrie, vor avea loc intalniri intre sindicate si reprezentantii Executivului in energie si agricultura. Cele doua legi ale salarizarii – legea cadru si legea salarizarii pentru anul 2011 – vor fi finalizate in perioada urmatoare.

Dumitru Costin a precizat ca BNS a pregatit mai multe variante de lucru in ceea ce priveste salariul minim pe economie, cu variante diferite de fiscalitate astfel incat sa nu fie afectat mediul economic – toate scenariile de lucru fiind analizate de Ministerul Muncii, impreuna cu partenerii sociali.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.