Mitingul sindicalistilor a fost pasnic, insa cu amenintarea de greva generala pe 31 mai

Protestul sindicatelor impotriva masurilor de austeritate anuntate de presedintele Traian Basescu – si pe cale de a fi aprobate de Guvern – s-a incheiat fara incidente, cei 30.000 de oameni prezenti in Piata Victoriei (potrivit estimarilor Jandarmeriei, intrucat organizatorii au avansat o cifra mult mai mare, de 50.000) parasind spatiul dedicat mitingului doar cu amenintarea de greva generala pe 31 mai.

La eveniment, au asistat aproape 1.200 de politisti si de jandarmi, dar a fost foarte bine organizat, astfel incat nu s-au inregistrat incidente deosebite, cu exceptia faptului ca sapte manifestanti au fost transportati la Spitalul de Urgenta Floreasca si alti 22 au primit ingrijiri in cele doua corturi ale serviciilor de prim-ajutor amplasate in zona.

Protestul a inceput putin mai devreme (ora 10:30) fata de ora autorizata de Primarie si s-a incheiat in jurul orei 13:30. \”Ultimul mesaj este greva generala pe 31 mai\”, s-a strigat de la tribuna.

Atmosfera in Piata Victoriei a fost relativ calma, iar cei peste 1.000 de mineri anuntati de sindicalisti ca au venit la Bucuresti s-au dovedit a fi foarte pasnici. Ca organizatorii s-au straduit sa riste aducand atat de multi mineri la miting nici nu mai conteaza, mai important este faptul ca, miercuri, a disparut definitiv spaima bucurestenilor fata de o posibila mineriada,

Multi dintre manifestanti erau deja obositi de drumul lung pina in Bucuresti si de statul in picioare, numai cei tineri au incheiat protestul in dansul pinguinului.

Confederatiile Cartel Alfa, CNSL – Fratia si CSDR spuneau ca vor aduce fiecare cate 15.000 de oameni, BNS peste 10.000, iar Meridian circa 5.000, dar, pana la urma, s-a dovedit ca au reusit sa stranga circa 30.000 in total. Sindicalistii bugetari au protestat fata de masurile anuntate de Guvern dupa discutiile cu FMI, pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010: reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.